Afgestudeerden HMC presenteren werk op Salone del Mobile

Algemeen 03-04
Lars van der Nol. (Foto's: HMC)
Lars van der Nol. (Foto's: HMC)

Acht net afgestudeerde ontwerpers van het Hout- en Meubileringscollege (HMC) uit Amsterdam en Rotterdam presenteren hun werk op de grootste beurs ter wereld voor interieurontwerp: Salone del Mobile in Milaan. Deze beurs vindt jaarlijks in april plaats. Als enige Nederlandse (vak)school voor de woon- en meubelbranche staat het HMC tussen ontwerpers, ambachtelijk producerende bedrijven en ontwerpbureaus in het Palazzo Francesco Turati, onder de titel Masterly – The Dutch in Milano.  

Lars van der Nol. (Foto's: HMC)
Lars van der Nol. (Foto's: HMC)

De oud-studenten zijn vers van de pers en zijn klaar om zichzelf te laten zien aan de branche. Ze zijn op zoek naar producenten, bedrijven om mee samen te werken en kopers voor hun prachtige producten. De afgelopen maanden zijn ze klaargestoomd en ze staan te popelen om hun verhaal te delen met de bezoekers van Masterly. 

Derek Burrei.
Derek Burrei.

Mika Bouman - Kumiko-dressoir 
Een klein dressoir van notenhout, met daarin traditionele meubelverbindingen, zoals de hoekverbinding in de poten en een schuif-zwaluwstaart in het blad. De panelen aan de voor- en zijkanten zijn voorzien van een kumiko-patroon. De Japanse techniek ‘kumiko’ maakt het ontwerp echt uniek.  

Finnean Rensink van Wetten.
Finnean Rensink van Wetten.

Derek Burrei - Pivot Canapé 
De zittingen van de bank kunnen draaien en roteren. Geïnspireerd op het gebouw Lange Vijverberg 15 Den Haag. De raamluiken van het pand vormden de bron van creativiteit. Door het draaien van de zittingen verandert het uiterlijk van de bank, net zoals de raamluiken het aanzicht van het gebouw veranderen. 

Bart van den Berg - La Perla Rosa  Een juwelendoos waarbij de buitenkant een blok is met rechte strakke lijnen met een moderne uitstraling. De binnenkant is uitgevoerd in palissander hout, wat luxe en historie uitstraalt. Diverse technieken zijn gebruikt zoals frees, schuur, spuit en verlijming waarbij de verstekken van het Hi-Macs naadloos zijn verlijmd.  

Nozem Kerkhof – Noos 
Een stoel geïnspireerd op het werk van Eames; de Noos. De stoel bestaat uit complexe gebogen onderdelen die samenkomen op een strak en eenvoudig onderstel. Een kunstwerk waar je op kan zitten. 

Primo Arets – Chairs 
Een collectiestoelen van voornamelijk afvalmateriaal. De stoel bestaat uit rechte delen, zodat het gemakkelijk uit de platen wordt gezaagd. Het onderdeel waar de rugleuning aan vast zit, is van massief hout gemaakt, dit vond ik in de afvalbakken van het HMC.   

Lars van der Nol - De Scarabee 
De Scarabee is geïnspireerd op een tafeltje van Carlo Bugatti, daar heeft dit bureau zijn naam ook aan te danken. Verder is het bureau in mijn eigen vormtaal vertaalt en straalt een leeg canvas uit. Iedereen zal er wat anders in zien. 

Finnean Rensink van Wetten - Inside out cabinet 
Ik heb een uniek effect weten te creëren door de binnen- en buitenkant compleet tegenovergesteld te maken. Wanneer de kast wordt geopend, komt hij tot leven.  

Niels van Bergeijk- 'Langson dresser' 
Ik heb een dressoir gemaakt van essenhout en gelakt mdf. De inspiratiebron is de gevel van de Jack Langson bibliotheek van de universiteit in Californië. De vormgeving van de poten is afgeleid van het silhouette van de gevel van het gebouw. 

Meer informatie over de deelnemers is te lezen op: https://www.hmcollege.nl/milaan/.

Internationale banden HMC

Binnen het HMC wordt internationalisering een steeds belangrijker thema. Wij willen graag de internationale banden tussen bedrijven, organisaties en het HMC aanhalen én versterken om zo kennis uit te wisselen en samenwerkingen aan te gaan. Masterly is uiterst geschikt om deze internationale banden te bekrachtigen. Daarbij geven we net afgestudeerde studenten de kans om zich te presenteren aan de branche. 

Het HMC is een mbo-vakschool met opleidingen in de richting interieur, meubel, houttechniek en vakspecialist. De school heeft onderwijslocaties in Amsterdam en Rotterdam. Door middel van professionele docenten en intensieve contacten met het bedrijfsleven worden de leerlingen opgeleid voor een beroep in de praktijk. Naast het regulier onderwijs, verzorgt het HMC ook na-, her-, en bijscholing voor mensen die al in de branches werkzaam zijn en diverse praktijkcursussen en deeltijdopleidingen.