Internationaal goud voor HMC-er

08-12-2022
Internationaal goud voor HMC-er

Na zijn overwinning op nationaal niveau tijdens Skills the Finals wint HMC-student Koen van Ast ook op internationaal niveau de eerste prijs.

Internationaal goud voor HMC-er

Van 31 maart t/m 1 april 2022 vond de 20ste editie van WorldSkills Netherlands plaats. Dé jaarlijkse mbo-vakwedstrijden. Hierbij werd HMC’er Koen van Ast, woonachtig in Kapelle, na een spannende strijd uitgeroepen tot winnaar in zijn categorie: Beste meubelmaker van Nederland.

Internationaal goud voor HMC-er

Met deze overwinning mocht Koen meedoen aan het WK in Shanghai. Helaas kon deze, vanuit centraal besluit van WorldSkills Netherlands, vanwege coronamaatregelen niet doorgaan. Daarom werd Koen, en andere Skills-winnaars een andere internationale ervaring geboden. Dit werd Skills Poland, dat van 23 t/m 25 november 2022 plaatsvond. 

Internationaal goud voor HMC-er

Bij Skills Poland streed Koen niet mee met de Poolse deelnemers voor een podiumplaats in hun nationale deelnemersveld, maar juist met andere internationale winnaars binnen het beroep ‘cabinetmaking’. Hier nam Koen het op tegen Hongaarse en Deense studenten. De wedstrijdopdracht was het maken van een beukenhouten nachtkastje met een paneeldeur en een lade met half verdekte zwaluwstaarten. Dit allemaal in 11 uur, verdeeld over twee dagen.

HMC begeleider Leo Zwagemaker: ‘Koen heeft een topprestatie geleverd waar menig vakcollega moeite mee zou hebben. Hij had zelfs hoger gescoord dan de zeven Poolse deelnemers.’