Zeitraum ontwerpt bed voor een ontspannende beleving

Friday Night
Friday Night

Meubelfabrikant Zeitraum werkt gestaag aan de uitbreiding van haar Friday-collectie. De naam van de serie geeft al iets weer van wat de producent met de reeks meubels beoogd: een ontspannende beleving in de eigen omgeving. Een van de laatste toevoegingen aan de collectie is model Friday Night.

Friday Night
Friday Night

Volgens de producent is het model onder méér een bed. De Friday Night kan ook fungeren als bank, bioscoopstoel, ontbijtzaal en als algemeen relaxmeubel. Door de stevige kussens kunnen gebruikers recht en comfortabel op het meubel zitten. De rugleuning zwaait van het hoofdeinde naar de grond. Halverwege verandert de vorm; het maakt als het ware een bocht en de rug wordt een stevige voet. De hele rug ziet eruit als één stuk en ondanks zijn stevigheid straalt het volgens de fabrikant toch een zekere mate van rust uit. De veelzijdigheid in de toepassingen van het model moet volgens de fabrikant het comfort van het gebruik van gestoffeerde meubels in de slaapkamer stimuleren. De Friday Night is ontwikkeld door het ontwerpersduo Formstelle. Met het design worden materialen als textiel en hout op een bijna vanzelfsprekende manier bij elkaar gebracht.

Friday Night
Friday Night

Lees ook: Drukbezochte 20e editie van Design District

Massief hardhout

Zeitraum zit in het stadje Wolfratshausen in Beieren, midden in de bossen en tussen de Alpen. Die bossen zijn voor Zeitbaum belangrijk. Ze werken daar als het waren naast hun grondstoffen en materialen. ‘We gebruiken massief hardhout uit hernieuwbare bronnen’, schrijven ze op de eigen site. ‘En we gebruiken geen chemische behandeling van het hout. Onze oppervlakken worden met open poriën gelaten met organische hardwaxolie. Op deze manier ontvouwt het massieve hout zijn materiaalkwaliteit op de best mogelijke manier. Het blijft tastbaar, hout en gebruiker kunnen ademen.’

Voor de fabrikant is duurzaamheid geen trend, zeggen ze zelf, maar een fundamentele bedrijfsfilosofie die vanaf het begin van het bedrijf in 1990 de basis is geweest voor het ondernemerschap. Zeitraum is naar verluidt de eerste meubelfabrikant in Duitsland die zich toelegde op een combinatie van ecologie en design. Het bedrijf claimt al sinds de start van de onderneming CO2-neutraal te produceren. Volgens de onderneming wordt voor elk meubelstuk het hout individueel geselecteerd. De productie wordt volledig in Duitsland uitgevoerd.

Zeitraum wordt op de markt in Nederland vertegenwoordigd door Eye for Design in Den Bosch.