Verband tussen nachtlicht en depressie

nb05-thumbnail_druppels

Een klein beetje licht in je slaapkamer kan zorgen voor een depressie. Dat zeggen Japanse onderzoekers op basis van een nieuwe studie, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in de American Journal of Epidemiology.

De onderzoekers volgden twee jaar lang 863 oudere volwassen Japanners. Uit de tests blijkt dat hoe sterker er zichtbaar licht in de slaapkamer is, hoe groter de kans op een depressie wordt. En dat hoeft niet eens heel sterk licht te zijn. Mensen die een nacht lang aan meer dan 15 watt werden blootgesteld, ontwikkelden al sneller symptomen van een depressie.

Naar het precieze verband tussen nachtlicht en depressie moet nog verder onderzoek worden gedaan. Het vermoeden is dat het lichaam minder van het slaaphormoon melatonine aanmaakt en dat dit dus ook psychische effecten veroorzaakt. Een donkere slaapkamer zou dus een nieuwe en makkelijke manier kunnen zijn om een depressie te voorkomen. (Bron: NPO Radio 1.)

Meer over
Lees ook
Slaapbonus in Japan

Slaapbonus in Japan

Een opmerkelijk bericht uit Japan. Van het Japanse bedrijf Crazy Inc. krijgen werknemers een bonus als ze vijf nachten per week minstens zes uur hun bed houden. Een slaapbonus zogezegd. Minder slapen betekent namelijk ook minder productief zijn. Japan is een land waar hard en lang wordt gewerkt. Overuren zijn normaal, stress ook. Onderzoek wijst uit,...