Uitspraak rechtbank boete Seats & Sofas

Rechtbank

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft terecht boetes opgelegd aan Seats and Sofas, oordeelde de rechtbank Rotterdam. Volgens de rechtbank heeft het meubelbedrijf twee overtredingen begaan. Hiervoor krijgen zij in totaal van het ACM een boete van 350.000 euro opgelegd. 

Het bedrijf adverteerde van januari 2016 tot maart 2017 in huis-aan-huis folders en op haar website met hoge kortingen. Er was echter helemaal geen sprake van een korting. De gestelde oorspronkelijke prijs van de producten had het bedrijf namelijk nooit gehanteerd. Er wordt hierdoor onterecht een groot prijsvoordeel gesuggereerd, oordeelt de rechtbank in navolging van het ACM.

Daarnaast waren de meubels in de winkel niet voorzien van een correct prijskaartje. Hierdoor konden klanten alleen met behulp van de verkoper en een prijslijst zien hoeveel een meubel koste. De rechtbank oordeelt dat dit inderdaad in strijd is met de prijzenwet, die stelt dat klanten zelf aan de hand van een prijskaartje moeten kunnen vaststellen hoeveel een product kost. 

Seats and Sofas was het oneens met de beslissing van het ACM. Zij stellen dat het onderzoek van het ACM onrechtmatig is omdat zij weigeren inzage te geven in de signalen van consumenten via ConsuWijzer, die hebben geleid tot het onderzoek in het bedrijf. Daarnaast hebben de vertegenwoordigers van het ACM zich voorgedaan als gewone klanten, waardoor het winkelpersoneel is misleid in het doen van uitlatingen die zij anders niet hadden gedaan.

De rechtbank oordeelt echter dat het ACM hierin niet onrechtmatig heeft gehandeld. Zij zijn niet verplicht de anonieme meldingen aan het meubelbedrijf te verstrekken. Daarnaast voldoet ook de manier waarop het onderzoek is gedaan vanwege de doeltreffendheid van het onderzoek aan de regels. De onderzoekers hadden geen verplichting om zich aan de eigenaresse van het bedrijf bekend te maken. 

Thema's
Lees ook
UNILIN wil Peitsman overnemen

UNILIN wil Peitsman overnemen

UNILIN, het bedrijf achter de vloerenmerken Quick-Step, Pergo en Balterio, heeft de intentie om het Nederlandse bedrijf Koninklijke Peitsman over te nemen. De overname past in de strategie van UNILIN om de directe distributie te versterken.  Koninklijke Peitsman is sinds 1990 een strategische partner voor de Quick-Step activiteiten in Nederland....