Tarkett: ontwerpen voor dementerenden

Vloerenbedrijf Tarkett introduceert een Virtual Reality-tool waarmee architecten en designers zich kunnen inleven in de belevingswereld van iemand met dementie. Dit helpt hen bij het ontwerpen van leefruimtes voor deze doelgroep. Deze bril is ontwikkeld door David Burgher, directeur van Aitken Turnbull Architects, in samenwerking met het Dementia Centre van HammondCare.
Tarkett: ontwerpen voor dementerenden | Meubel
Het idee voor de bril is gebaseerd op een onderzoek van Tarkett over veroudering en dementie en de manier waarop design hieraan een bijdrage kan leveren. Uit het onderzoek bleek dat het belangrijk is inzicht te hebben in de uitdagingen waar deze ouderen mee kampen bij het ontwerpen van hun leefruimtes.

Gebruikers van de bril worden in een simulatie van een zorginstelling geplaatst en kunnen dankzij een filter in het apparaat dementieverschijnselen ervaren. Hierdoor kunnen ontwerpers en architecten verschillende soorten muren en vloeren testen en spelen met licht, contrast en kleur. Voor mensen met dementie is contrast tussen oppervlakten bijvoorbeeld van groot belang. 

Foto: Nieuwe collectie iQ Surface Tarkett