Summa trots op studenten

#interieurbouw 26-07-2021
Summa trots op studenten

Vijftig studenten van de opleiding Summa Wonen & Design stonden begin juli in de schijnwerpers tijdens het afstudeerevenement Crafted in Eindhoven. ‘We zijn heel trots op de eindstukken.’
Summa trots op studenten
Meer dan zesduizend bezoekers van eindexamenfestival Crafted 2021 zagen begin juli in Eindhoven met eigen ogen het vakmanschap van vijftig studenten van Summa Wonen & Design. Het betrof zowel studenten meubel en interieurbouw als interieuradvies. ‘Het was aardig druk’, zegt docent meubel en interieur Jos van de Wouw.
Naast de mensen die zelf kwamen kijken, trokken de online uitzendingen van Studio Crafted ook nog eens 2500 ‘virtuele’ bezoekers. De creatieve opleidingen van Summa College hielden van donderdag 1 tot en met zondag 4 juli Crafted 2021, een groot afstudeerevenement in winkelcentrum De Heuvel en Dynamo. Aan de manifestatie in het Eindhovense stadshart werd meegewerkt door in het totaal 2500 studenten van veertien Summa-opleidingen.

Awards
Op de eerste dag van Crafted werden in het kader van het mini-evenement Creatief Vakmanschap ook twee prijzen uitgereikt. De Design-award ging naar Koen van Tuijl, die als eindstuk een klein meubel met een indrukwekkend mozaïek toonde. De zogeheten vak-award was voor Rick Mom. Hij maakte een meubel geïnspireerd op Parijs.
‘Het niveau van de eindstukken was dit jaar echt goed’, vertelt Van de Wouw. De studenten van Summa Wonen & Design, die exposeerden in een voormalige kledingwinkel op de eerste verdieping van De Heuvel, waren ook zelf aanwezig om een toelichting te geven op hun werk. ‘De sfeer was echt goed’, zegt de docent. ‘Wij zijn als school heel trots op de eindstukken.’
Tijdens Crafted waren ook veel vertegenwoordigers van de branche aanwezig. ‘We werken als school nauw samen met het bedrijfsleven’, vertelt de docent. ‘Wij vinden het heel belangrijk dat onze opleidingen nauw aansluiten aan de branche.’ De uitgereikte prijzen zijn ook een gevolg van die samenwerking.

Ondernemerschap
Tijdens de opleidingen van Summa Wonen & Design worden de studenten ook geschoold in ondernemerschap. Dat leidde er onder meer toe dat eindexamenkandidaat Koen Schobbers uit het Noord-Limburgse Horst zijn eindstuk via LinkedIn aanbood aan potentiële opdrachtgevers. Hij maakte uiteindelijk voor een klant in Maastricht een mooie, uitdagende garderobekast. En Bart Donkers uit Diessen – onder de rook van Tilburg - liet zich door het bedrijfsleven sponsoren bij het maken van zijn pooltafel. ‘Van dat stuk spat het enthousiasme af’, zegt Van de Wouw.

Klokgebouw
Crafted wordt sinds 2018 gehouden om de creatieve studenten van Summa College onder de aandacht te brengen. In het verleden was het evenement in het Klokgebouw op Strijp-S. Vorig jaar is Crafted vanwege corona alleen online gehouden.
De organisatie was na afloop zeer te spreken over het verloop van Crafted 2021. Rianne Coppelmans, Onderwijsdirecteur Creatief Vakmanschap van Summa College: ‘Crafted 2021 is boven verwachting verlopen. Het smaakt echt naar meer.’ Het evenement heeft de onderlinge band tussen de verschillende creatieve Summa-opleidingen versterkt, zo is haar overtuiging. ‘De samenwerking met winkeliers en de Heuvel geeft ook nieuwe dimensie aan het evenement. Samen met Luuk Visser, David Laport en Jermain de Rozario buigen wij ons over het artistieke concept voor de volgende editie.’

Summa trots op studenten
Summa trots op studenten