Slaapapps, zin of onzin?

slaapapps

Slaapexpert Johan Verbraecken van Universitair Ziekenhuis Antwerpen heeft er geen hoge pet van op. Hij ziet steeds meer mensen in de weer met slaapapps.

 Verbraecken, medisch coördinator van het slaapcentrum in het UZA, laat op emerce.nl weten: “Sommigen houden maandenlang grafieken bij van hun slaapevolutie. In bepaalde gevallen kan dat zinvol zijn. Mensen die last hebben van slaapapneu krijgen vaak een cpap-toestel mee naar huis, wat hun slaapkwaliteit gigantisch verbetert.”

 Alleen: blindstaren op de resultaten is niet verstandig, want deze zijn volgens Verbraecken beslist niet wetenschappelijk. “Soms hoor ik patiënten verkondigen dat ze volgens hun slaapapp een nacht hadden met 50 procent diepe slaap. Sorry, maar dat is fysiologisch onmogelijk. Volwassenen halen hooguit 25 procent diepe slaap en met de leeftijd neemt dat percentage nog af. Dat is heel normaal.” Iedereen kan een app op de markt brengen, wetenschappelijke kennis komt er volgens hem vaak niet aan te pas. Samen met zijn studenten heeft Verbraecken een aantal slaapapps onderzocht. Wat betreft het snurken waren de resultaten nog enigszins betrouwbaar, vertelt hij. “Een goede snurkapp is even betrouwbaar als een partner die je de volgende ochtend vertelt of je gesnurkt hebt. Voor alleenstaanden kan dat handig zijn. Al moet je de resultaten altijd met een korrel zout nemen.”

Thema's