Poolse circusposters

21-07-2022
Poolse circusposters

De meeste Orson & Welles’ vintage Poolse Cyrk (circus) posters zijn uiterst zeldzame eerste edities uit de jaren 1960 en 1970 en met ontwerpen van de veelgeprezen Poolse School of Posters kunstenaars Gorka, Hilscher, Urbaniec en nog veel, veel meer.

Poolse circusposters

De Cyrk-poster in Polen verscheen voor het eerst in 1962 toen de ZPR (Zjednoczone Przedsiębiorstwa Rozrywkowe, of United Entertainment Enterprises), het staatsagentschap dat toezicht hield op het circus, toonaangevende artiesten van de Poolse School of Posters opdracht gaf om een moderne benadering van de circusposter te ontwikkelen.

De ZPR wilde een nieuwe look voor de circusposter als aanvulling op de inspanningen van het circus om zijn imago op te waarderen. Niet bedoeld om reclame te maken voor specifieke uitvoeringen, vierden ze eerder de essentie van het circus door middel van rijke artistieke expressie met ontwerpen die meestal slimme metaforen, gedurfde kleuren en humor bevatten. Zwaar in symboliek, provocerend en zeer origineel blijven de ontwerpen tot op de dag van vandaag eigentijds en blijven ze aan waardering winnen.