Pernamente beurs in Woonindustrie

05-10-2020
Pernamente beurs in Woonindustrie

Hoewel partijen er elkaar het hele jaar door in De Woonindustrie kunnen ontmoeten, worden er in het handelcentrum in voor- en najaar de Vakdagen georganiseerd. Dit najaar troffen partijen elkaar in Nieuwegein onder bijzondere omstandigheden. De samenleving probeert al maandenlang de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Om de Vakdagen Najaar 2020 in Nieuwegein op een zo veilige manier te laten verlopen was het programma dan ook op onderdelen aangepast.
Pernamente beurs in Woonindustrie
Zo werden er geen consumenten op de beursvloer toegelaten. En werden bezoekers en exposanten voortdurend geattendeerd om in het gebouw voldoende afstand te bewaren en de handen regelmatig te desinfecteren. De Vakdagen in DWI gelden voor handel en industrie als een van podia waarop partijen tot zaken proberen te kopen. De Woonindustrie staat daarmee in een rij van grotere en kleinere handelsbeurzen in binnen- en buitenland die met elkaar een beeld van het actuele aanbod bieden en inzicht geven in nieuwe ontwikkelingen. In die rij neemt onder meer IMM Cologne een prominente plaats in. De meubelbeurs in Keulen geldt als een etalage waar met name de Europese woonindustrie zich kan presenteren. Inkoopgroepen die zich oriënteren op het aanbod, reizen niet alleen naar beurzen in Nederland maar proberen ook in Keulen tot zaken te komen.

Digitale versie
De organisatie van Internationale Möbel Messe in Keulen werkt momenteel stap voor stap toe naar de opening van de beurs, straks in de eerste maand van het nieuwe jaar. Op de beursvloer gaan de hoogste veiligheidsnormen normen gelden. En wordt er bovendien gewerkt aan een digitale versie van de beurs, voor vooral die partijen die niet naar Keulen willen of kunnen afreizen. Of de autoriteiten de organisatie toestemming gaan geven om de beurs te openen ligt nog niet vast. Die onzekerheid stelt handel en industrie in de woonbranche voor dilemma’s. Worden er nu al contracten opgesteld of wordt er gewacht op wat mogelijke ontwikkelingen rond de beurs in Keulen.
Permanente expositiehal
Mocht IMM Cologne volgend jaar januari niet door kan gaan omdat de omstandigheden dat niet toelaten, dan wil De Woonindustrie daar op een eigen manier op anticiperen. Volgens algemeen directeur Jan Hogenkamp van DWI worden er momenteel al voorbereidingen getroffen om De Beursfabriek in te richten als een permanente expositiehal. ‘Mocht de beurs in Keulen komend jaar niet door gaan’, zegt hij, ‘dan willen we klaar staan om ons met DWI op een bijzondere manier te presenteren. In dat geval gaat de Beursfabriek ingezet worden als blijvende expositieruimte. Dus niet als een incidentele evenementenruimte, maar als een locatie met een programma dat aansluit bij het karakter en de sfeer van DWI.’

Flink zijn
Matthias Pollmann is namens Koelnmesse de organisator van IMM Cologne. Er wordt momenteel maximaal ingezet om de beurs te laten doorgaan, geeft hij aan in een gesprek met het Duitse vakblad Möbel Kultur. ‘We willen de branche een veilig platform bieden.’ Voor de internationale contacten, meent hij, en omdat handel en industrie gebaat zijn bij een woonbeurs die het actuele aanbod in volle omvang kan laten zien. Pollmann is er zich van bewust dat partijen aarzelen om zich op de beurs te manifesteren. ‘In Europa zijn er nog steeds nieuwe uitbraken van het virus. Toch moeten we flink zijn en met elkaar stappen zetten richting de toekomst’, stelt hij in het blad.
Beursplatform
De rijksoverheid hanteerde de afgelopen maanden strikte regels rond groepsvorming en andere bijeenkomsten. Met een verruiming van de maatregelen kwamen er alsnog mogelijkheden voor de organisatie van de Vakdagen. DWI koestert de status van beursplatform met een specifieke verzorgingsgebied en met exposanten die zich voor lange periode aan De Woonindustrie hebben verbonden. Het centrum kent bovendien vele vaste bezoekers. De organisatie heeft onder de huidige omstandigheden die reputatie van het centrum maximaal kunnen benutten. algemeen directeur Hogenkamp van De Woonindustrie noemde de recente Vakdagen ‘een van de weinige gelegenheden na een half jaar pandemie dat handel en industrie weliswaar met de nodige beperkingen, elkaar op een enigszins gebruikelijke manier weer hebben kunnen ontmoeten.’

Pernamente beurs in Woonindustrie
Pernamente beurs in Woonindustrie