Organisatie blijft werken aan IMM

19-10-2020
Organisatie blijft werken aan IMM

ETC Design Center Europe maakt zich op om in januari aan handel en industrie een extra podium te kunnen bieden, mocht de internationale meubelbeurs in Keulen worden afgeblazen. In de woonbranche wordt er rekening mee gehouden dat de beurs in januari 2021 mogelijk niet doorgaat. Het handelscentrum in Culemborg heeft naar eigen zeggen ruimte beschikbaar om uit te breiden.
Organisatie blijft werken aan IMM
Of de uitbreiding van het ETC van tijdelijke aard is, valt volgens algemeen directeur Ditte Kolijn van het handelscentrum momenteel niet aan te geven. Eerder al gaf ook De Woonindustrie in Nieuwegein aan plannen te maken voor een alternatief podium, mocht de vakbeurs in Keulen geen doorgang vinden.

ETC beschikt over mogelijkheden om uit te breiden, mochten de omstandigheden in de markt daartoe aanleiding geven. ‘We willen kunnen anticiperen op de bewegingen van de markt’, stelt Kolijn. Voor zover dat volgens haar in de huidige situatie mogelijk is. ‘De omstandigheden zijn momenteel zo uitzonderlijk, dat het erg lastig is om je nu al een beeld te vormen over hoe de markt er over enige tijd wellicht uit zou kunnen zien.’ Afgezien van een zekere onvoorspelbaarheid van de continuïteit in het internationale beursprogramma, draagt ook de mate van het besmettingsgevaar niet bij aan de reislust. Landen en regio’s worden een kleurencode toegekend om de snelheid aan te geven waarmee het covid-19 virus zich in het betreffende gebied zich weet te verspreiden. Zonder tijdige waarschuwing vooraf laten overheden code geel (‘let op, veiligheidsrisico’s’) verspringen naar code oranje (‘alleen noodzakelijke reizen’) indien de omstandigheden dat noodzakelijk maken.

Woonbeurzenmaand
Januari geldt in Duitsland als de woonbeurzenmaand. De organisaties van Heimtextil in Frankfurt, Domotex in Hannover en IMM in Keulen hebben de evenementen zodanig op elkaar afgestemd dat bezoekers in een kort tijdsbestek een maximaal overzicht krijgen voorgeschoteld van de actualiteit in de internationale woonwereld. Inmiddels zijn alle vakbeurzen van Messe Frankfurt tot en met maart 2021 afgelast. En daarmee dus ook Heimtextil, de beurs voor interieurtextiel die oorspronkelijk genoteerd stond van 12 tot en met 15 januari. Domotex (vloerbedekking, tapijten) in Hannover, op de rol van 15 tot en met 18 januari, is vooralsnog verplaatst naar mei 2021. Voor de Internationale Möbel Messe in Keulen, van 18 tot en met 24 januari, zijn volgens het organiserende Koelnmesse de voorbereidingen nog steeds gaande.
Toestemming
De organisatie benadrukte vorige maand in een persbericht dat de vakbeurs in januari zoals gepland wordt gehouden. ‘We houden in Keulen vast aan onze plannen om beurzen te organiseren in ons complex. Deze plannen zijn met exposanten en bezoekers intensief besproken en opgesteld. Branches moeten zich kunnen laten zien op vakbeurzen, uiteraard onder de beste omstandigheden en met volledige toestemming van de autoriteiten’, aldus de organisatie van onder meer IMM in de verklaring. Dat Messe Frankfurt vooralsnog afziet van de organisatie van vakbeurzen, noemt Koelnmesse ‘verrassend’. Voorzitter Gerald Böse van de Raad van Bestuur van de beurs in Keulen kijkt vooral op van het moment van dat besluit, medio september. Volgens hem doen beursorganisaties in Duitsland er nou juist alles aan om een verdere verspreiding van het covid-19 virus tegen te gaan.
‘Keulen’ verwacht dat IMM in januari vooral is gericht op de Europese markt. Exposanten en bezoekers uit andere delen van de wereld aarzelen om gezien de huidige omstandigheden af te reizen naar Keulen. De organisatie ziet een dergelijke beweging nu al ontstaan voor wat betreft de kunstbeurzen die in november in het beurscomplex van Keulen worden gehouden. Een beperkte toeloop van buiten Europa zou preventief kunnen werken in het weren van het covid-19 virus. 

Het beursjaar 2021 begint in Keulen met IMM cologne en LivingKitchen (18 tot en met 24 januari). Op de grens van de eerste en de tweede maand van het jaar (31 januari tot en met 3 februari) staat de ISM (zoetwaren, snacks) op het programma, tegelijk met ProSweets (fabrikanten, leveranciers van zoetwaren).

Organisatie blijft werken aan IMM
Organisatie blijft werken aan IMM
Organisatie blijft werken aan IMM