Op het goede spoor

#interieurbouw 16-07-2020
Op het goede spoor

Alleen al de prijs die Malou ter Horst ervoor kreeg tijdens de ProRail Circulair Design Challenge bewijst de toegevoegde waarde van haar No Waste tracks vloertegel. Dat ProRail vervolgens besloot deze circulaire vloertegel ook nog eens in zijn eigen hoofdkantoor De Inktpot te leggen, is veelzeggend. De interieurontwerper werkt nu aan de volgende stap: de No Waste vloeren toepassen in unieke interieurprojecten van Het Groene Kabinet.
Op het goede spoor
Met No Waste vloeren kun je volgens Ter Horst als organisatie op een unieke manier invulling geven aan duurzame profilering. ProRail heeft dit onderkend, door een No Waste vloer toe te passen in het interieur van een woonkamer en showroom voor circulaire producten in zijn hoofdkantoor De Inktpot. De eigenaresse van Het Groene Kabinet heeft goede hoop dat volgende opdrachtgevers zich snel zullen aandienen.
Ze is momenteel al in de race voor een project bij een opdrachtgever die gelieerd is aan circulair houtbewerker Herso, het bedrijf waar ze sterk door is geïnspireerd. “Toen ik Herso-eigenaar Rik Ruigrok in zijn werkplaats bezocht liet hij zien hoe hij van allerlei soorten afvalhout zijn vloeren maakt.
De charme hiervan vind ik enorm. Op die manier vertelt een vloer echt een verhaal. Dat is ook zo met de No Waste tracks vloeren. Je ziet bijvoorbeeld blauwe vlammen omdat de tannines in het eikenhout in aanraking zijn geweest met de oxide van de schroeven waarmee de rails op de bielzen bevestigd waren.”

Wisselhout
De No Waste Tracks vloer wordt gemaakt van 100% gebruikt eiken wisselhout. Het ontwerp laat zien dat met vrijkomend materiaal een mooi en hoogwaardig nieuw product te realiseren is dat echt toegevoegde waarde biedt aan de gebruiker. De uitstraling van het product is luxe, waardoor het volgens ProRail veel potentie heeft.
Ter Horst verwoordt het als volgt: “Een modulaire, stabiele vloer die gemaakt is van reclaimed materiaal die heel erg lang in de keten kan blijven als vloer. De tegel heeft een opbouw met een 12 mm stabiliserende onderplaat van berken multiplex als dragermateriaal en een massief reclaimed hard houten toplaag van 5mm zodat het desgewenst mogelijk is om deze tussentijds te schuren. De tegels zijn modulair en kunnen met een mes en groefsysteem zwevend worden gelegd waardoor ze zelfs kunnen worden meegenomen naar een volgende locatie.”

Projecten
Ter Horst werkt in al haar projecten zoveel mogelijk met circulaire oplossingen. Zo heeft ze voor restaurant Syr in Utrecht -dat vluchtelingen een kans geeft hier in Nederland een netwerk op te bouwen- het interieur ontworpen waarin de reeds aanwezige stoelen een ander karakter hebben gekregen en gordijnen zijn getransformeerd tot bekleding voor de kussens. Door de multifunctionele inrichting van de ruimte kunnen tevens workshops en andere evenementen worden gehouden, waardoor er een band gesmeed kan worden tussen de verschillende culturen.

Inspire Innovation
Bij Inspire Innovation is er een volledig andere sfeer gecreëerd door het ruwe materiaal van de dragende constructie van het gebouw weer zichtbaar te maken. Zo wordt de aandacht gevestigd op de reeds aanwezige schoonheid van het pand. De lampen zijn speciaal gemaakt door een lokale meubelmaker en benadrukken nog eens de balken en de hoogte van de ruimte.
De verlichting is met een slim systeem van kleur te veranderen waardoor de ruimte in een oogopslag van sfeer verandert. Heel handig voor evenementen en bovendien een statement om geen producten aan te schaffen van bedrijven die hun waar van ver overzee importeren. Daarnaast heeft ze in de keuken een slimme aanpassing van de ruimte gedaan waardoor men nu vanuit de keuken in verbinding staat met de mensen aan de lunchtafel en de ruimte een geheel is geworden. Een veel socialere opstelling waardoor mensen weer contact maken.

Tweedehands materiaal
Voor elk project, of het nu zakelijk of privé is, vormen het materiaal en de ruimte voor de interieurarchitect het uitgangspunt. “Daar begint het allemaal mee. Ook bij het ontwerpen van de No Waste vloeren. Vaak koop of krijg ik tweedehands materiaal voor mijn projecten. Hierdoor ontstaan verrassende interieuroplossingen.”
Ter Horst assisteert regelmatig bij workshops van Buurman Utrecht waarin interieuroplossingen worden gemaakt met restmaterialen. De interieurarchitect heeft het kantoor van Het Groene Kabinet zelfs ondergebracht in de loods van Buurman Utrecht, die volledig is gebouwd van hergebruikte materialen. Ook hier worden vruchtbare samenwerkingen aangegaan. Letterlijk, want het materiaal waarmee gewerkt wordt is hout en dus biobased.

Hof van Cartesius
In plaats van het storten, verbranden of laagwaardig recyclen van restmaterialen geeft Buurman Utrecht materialen een nieuw leven. Op deze plek is Ter Horst volledig in haar element. Het Groene Kabinet is gevestigd op het Hof van Cartesius; een nieuwe, groene werkplek waar creatieve, duurzame ondernemers zélf hun eigen werkruimte bouwen rondom een publieke binnentuin, in het Werkspoorkwartier in Utrecht.
“Dit is dè circulaire hub van Utrecht”, aldus Ter Horst. “Hoewel ik bij voorkeur tijdloze interieurs maak en zelf niet zo trendgevoelig ben, lijkt gelukkig circulair wel degelijk een trend te worden. Hopelijk is deze wél blijvend. Met circulaire oplossingen zoals de No Waste vloeren lopen we in feite vooruit op de economie.”
Ralf Pijnenburg

Op het goede spoor
Op het goede spoor