Ontwerp Erasmus MC in de prijzen

17-06-2019
Ontwerp Erasmus MC in de prijzen

Tijdens de prijsuitreiking van de European Healthcare Design Awards in Londen heeft het Erasmus MC in Rotterdam, ontworpen door EGM architecten, de eerste prijs gewonnen in de categorie 'Interior Design and Arts'. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan projecten die een meelevende en empathische gezondheidsomgeving creëren waarin de waarden van de zorgverlener worden gereflecteerd door de toepassing van beeldende kunst in het interieurontwerp. 
Ontwerp Erasmus MC in de prijzen
Bij het ontwerpen van het ziekenhuis en onderzoekscentrum was veel aandacht voor de waarden van het ziekenhuis. Zo werd veel aandacht besteed aan creëren van één gebouw met een begrijpelijke indeling. Er is een centrale as gecreëerd om de verschillende bouwdelen logisch met elkaar te verbinden. Bovendien zijn er dankzij de inzet van o.a. houten receptiemeubels, monumentale kunstwerken en een bijzondere daglichttoetreding veel herkenningspunten in het ziekenhuis te vinden. 

Daarnaast besteedde men aandacht aan rust door het vele gebruik van groen en het gebruik van subtiele zachte kleuren en bamboe zitelementen. Ook waren in verschillende ruimtes in het ziekenhuis wandvullende natuurafbeeldingen te vinden. Door veel gebruik te maken van de mogelijkheden van daglicht, groeit het welbevinden van de aanwezigen, stelt het ziekenhuis bovendien. Verder is in het kader van privacy gekozen voor éénpersoonskamers met veel mogelijkheden tot het zelf bedienen van de daar aanwezige apparatuur. 

De European Healthcare Design Awards worden georganiseerd door Architects for Health en SALUS Global Knowledge Exchange. De jury bestaat uit onderzoekers en beleidsadviseurs met expertise in één van de te beoordelen onderwerpen.