Nu ook MDF gerecycled in Wood Loop

Algemeen 20-02
Nu ook MDF gerecycled in Wood Loop

Vanaf 1 maart 2024 kunnen ook MDF-houtresten via het Wood Loop inzamelingssysteem ter recycling worden aangeboden aan de fabriek van Unilin Panels in Noord-Frankrijk. Hier worden de vezels herwonnen voor de productie van nieuwe MDF-platen.

Nu ook MDF gerecycled in Wood Loop

Door een innovatie van Unilin Panels is het recyclen van MDF nu voor het eerst mogelijk. “Het hergebruiken van MDF-restanten is een nieuwe, door ons gepatenteerde techniek”, vertelt Kristof van Hoye van Unilin Panels. “Eerst bevochtigen we de platen met stoom. Daarna worden de platen verwarmd en onder zeer hoge druk gezet, als een soort snelkookpan. Daardoor komen de vezels als popcorn los.”

Nu ook MDF gerecycled in Wood Loop

Dankzij de officiële goedkeuring van de Nederlandse en Franse overheid is het nu mogelijk om meer hergebruik van de grondstof MDF mogelijk te maken. Op deze wijze vanuit Nederland jaarlijks 40.000 ton aan circulaire grondstof worden verwerkt.

‘MDF-recycling is een belangrijke impuls’

“Het toevoegen van MDF-recycling als nieuwe materiaalstroom geeft een belangrijke impuls richting verdere CO2-besparing en het behalen van onze maatschappelijke doelstellingen.”, aldus Kees Hoogendijk, voorzitter Stichting Wood Loop en directeur Koninklijke CBM.

Wood Loop is een ketensamenwerking tussen branchevereniging Koninklijke CBM, houtleverancier Baars & Bloemhoff en producent Unilin Panels uit België. Het doel van stichting Wood Loop is om via de meest efficiënte én kortste route, de houtresten bij alle meubelmakers en interieurbouwers in Nederland op te halen en aantoonbaar te laten recyclen.