Nieuwe techniek verdiept slaap

nb41-20180216_160209_aangepast

In het slaap- en geheugenlab van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is een nieuwe neurostimulatietechniek ontwikkeld waarmee de slaap is te verdiepen en herinneringen tijdens de slaap zijn te beïnvloeden.

In het slaap- en geheugenlab doen wetenschappers onderzoek naar het samenspel van de cognitieve en emotionele functie van slaap- en waaktijd. De nieuw ontwikkelde neurostimulatietechniek maakt het mogelijk om specifieke activiteitspatronen in het EEG ‘online’ te detecteren en te beïnvloeden. Via geluidspulsen die precies op het juiste moment worden afgegeven, kan de slaap worden verdiept. Bovendien lukte het de wetenschappers om ook de kennis van de slapende bij te spijkeren.

De nieuwe methode werkt alleen als de timing perfect is. Als de impulsen een fractie te laat zijn, ontstaat in theorie een tegengesteld effect. Dan verslechtert de slaap en geven de hersenen wat van hun kennis prijs. Hierdoor rijst de vraag of de methode ook het geheugen kan wissen... (Bronnen: Elsevier Weekblad/UvA. Beeld: UvA.)