Nieuwe cao IKEA

Ikea

IKEA heeft met de eigen Werknemersvereniging IKEA Medewerkers (W.I.M) een cao voor twee jaar afgesloten voor alle ruim 6.000 medewerkers in Nederland. Deze gaat met terugwerkende kracht in per 1 oktober 2018 en zal duren tot 30 september 2020. 

In de cao is een gemiddelde loonstijging van 5,4% over de gehele periode opgenomen. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over toeslagen en maatregelen gericht op het verlagen van de werkdruk. W.I.M stemt met een meerderheid van 85% voor de nieuwe cao, meldt IKEA. 

De meubelgigant merkt de laatste jaren een verandering in het winkelgedrag op. Steeds meer klanten winkelen in de avonden en in het weekend. Daarnaast neemt ook de onlineverkoop toe. Daarom kiest IKEA ervoor om te investeren in het basis uurloon en toeslaguren juist te vereenvoudigen. Zo daalt de toeslag voor werken op zaterdagavond tussen 18.00 en 19.00 van 50 naar 25%. 

Daarnaast wil IKEA investeren in arbeidszekerheid. Daarom zijn er in de nieuwe cao afspraken gemaakt over het vrijwillig ophogen van het aantal contracturen van parttime medewerkers. Op deze manier kan IKEA aandacht besteden aan duurzame inzetbaarheid van haar medewerkers. 

Vakbond FNV onderschrijft de nieuwe cao niet. Zij eisen een loonsverhoging van 3% met terugwerkende kracht per 1 oktober 2018. Daarnaast willen ze dat er meer aandacht wordt besteed aan het verlagen van de werkdruk en vinden ze de tweejarige duur van de cao te lang. 'Alle negenhonderd IKEA-leden die bij het FNV zijn aangesloten stemmen massaal tegen de cao, stelt FNV-bestuurder Marian Beldsnijder. 

 

Thema's
Lees ook
Eerste producten Symfonisk collectie IKEA en Sonos

Eerste producten Symfonisk collectie IKEA en Sonos

IKEA en Sonos presenteren de eerste twee producten van de nieuwe Symfonisk collectie. Met deze collectie combineert IKEA de kennis van woninginrichting en design met de expertise van Sonos op het gebied van geluid. Het resultaat is een tafellamp-speaker en een boekenplank-speaker met wifi. De producten kunnen verbonden worden aan de Sonos-app en zijn...

IKEA breidt leaseconcept uit

IKEA breidt leaseconcept uit

IKEA wil zijn leaseconcept gaan uitbreiden naar dertig landen, meldt persbureau Reuters naar aanleiding van een presentatie gegeven in de eerste 'duurzame' winkel van IKEA in west-Duitsland.  Eerder dit jaar startte het bedrijf al met de verhuur van meubels in Nederland, Zweden, Zwitserland en Polen. Klanten kunnen meubels huren en ze vervolgens...

Cao Retail non-food algemeen verbindend

Cao Retail non-food algemeen verbindend

 Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de cao Retail Non-Food algemeen verbindend verklaard. Hierdoor geldt de cao nu voor alle 17.000 werkgevers en medewerkers in de branches die onder deze cao vallen. Deze loopt tot 1 januari 2021, aldus branchevereniging INretail.  Vorig jaar juli al sloten Koninklijke INretail, Tuinbranche...