Meer dan 160 jaar designgeschiedenis

12-09-2022
Meer dan 160 jaar designgeschiedenis

In het gemoderniserde fin de siècle gebouw Café Bellaria in Wenen vormen de Thonet-buighoutstoelen 214 (de voormalige nr. 14) in krachtig koraalrood met gevlochten zitting de link tussen de Weense koffiehuistraditie en de huidige tijd.

Meer dan 160 jaar designgeschiedenis

Deze stoel, wereldwijd bekend geworden als koffiehuisstoel, is een designicoon en wordt nog steeds gezien als het meest succesvolle, industrieel vervaardigde product ter wereld. Deze stoel markeerde het begin van moderne meubels. Dankzij zijn strakke, minimalistische uitstraling vindt deze klassieker al meer dan 160 jaar zijn weg in de meest uiteenlopende interieurs.

Meer dan 160 jaar designgeschiedenis

Ook de stijlvolle buighoutklassieker 209 is voor het interieur van het hernieuwde Café Bellaria in fel koraalrood gebeitst. De zitting van deze comfortabele stoel met armleuningen, die door zijn sobere esthetiek en organische vormgeving bijna als een sculptuur oogt, is voorzien van een zacht koperkleurig zitkussen van fluweel. Dezelfde stof komt terug op de zitbanken langs de waterkleurig betegelde muren.

Meer dan 160 jaar designgeschiedenis

De bar is gemaakt van één blok geglazuurde lavasteen. Als centraal element in de ruimte vervult de bar een representatieve en communicatieve functie. Rond de bar staan zwarte barkrukken van de Thonet-serie 118 H. Als eerbetoon aan de historie van deze plek hebben de barkrukken een gevlochten rieten zitting.