Luc De Maeght maakt kunst van houtafval

Algemeen 13-02
Luc De Maeght maakt kunst van houtafval

Upcycled art, waarbij verouderde objecten of afvalmaterialen worden hergebruikt tot nieuwe creaties, is al lang geen nieuw begrip meer in de kunstenaarswereld. Ook kunstenaar Luc De Maeght is ermee aan de slag gegaan. Met het restmateriaal uit de schrijnwerkerij van Devriese Interieurmaekers uit Ruddervoorde ging hij aan de slag en het resultaat, getiteld ‘Mirror of Love’, werd op 12 februari voorgesteld aan het grote publiek. Dat gebeurde in aanwezigheid van de Nieuwpoortse burgemeester Geert Vanden Broucke. 

Luc De Maeght maakt kunst van houtafval

Vorige zomer geleden opende kunstenaar Luc De Maeght zijn galerie in Nieuwpoort. Daarmee ging voor Luc een droom in vervulling. “Ik ben een man van vele roepingen en heb in mijn leven het roer al meerdere malen omgegooid, maar creatief en kunstig bezig zijn, dat is waar het allemaal mee begon en dat zal mijn passie blijven. Dat voel je ook in mijn kunstwerken. Het geluk spat er vanaf en mijn streven is om een glimlach te toveren op het gezicht van iedereen die een werk bekijkt.”

Luc De Maeght maakt kunst van houtafval

Met succes, want vele kunstliefhebbers hebben hun weg intussen naar de galerie gevonden. “Vaak gaat het om tweedeverblijvers die in mijn ‘Happy Art’ de ontbrekende schakel vinden die van hun huis een echte thuis maakt. Voor mij is de galerie vooral een inspirerende plek, op wandelafstand van het strand, waar ik een bijzondere band mee heb.” En dat mag men best letterlijk nemen, want de kunstenaar heeft een techniek ontwikkeld waarin hij verf met zand vermengt om in zijn schilderijen zachte, aardse kleuren te verwerken. Luc De Maeght: “Het strand is voor iedereen een plaats van love, joy and happiness, het verlengstuk dus van de kunst die ik elke dag wil maken.” 

Luc De Maeght maakt kunst van houtafval

Kunst met een duurzaam karakter

Voor Luc is de relatie met de gebruikte materialen dus erg belangrijk. Dat geldt ook voor zijn nieuw werk ‘Mirror of Love’, dat vandaag werd voorgesteld aan het grote publiek. “Cilinderhartjes van verschillende grootte staan naast en boven elkaar en vormen een ruit die symbool staat voor de liefde. En liefde, dat is vandaag meer dan ooit een werkwoord, waarbij je soms door het diepste dal moet gaan om erna terug te connecteren met je partner. Maar wat dit werk het meest bijzonder maakt, is dat het gemaakt is uit houtresten van een schrijnwerkerij. Het werk verzoent dus eigenlijk het beste van twee werelden: where sustainable meets art.”

Toen Devriese Interieursmaekers de vraag van Luc kreeg om samen te werken, werd geen moment getwijfeld. “Op die manier geven we namelijk een tweede leven aan een van onze reststromen. Uiteindelijk werkten we drie maanden aan het project en het resultaat mag echt gezien worden. Dit smaakt naar meer”, aldus zaakvoerder Jan Devriese. 

Ook de Nieuwpoortse burgemeester Geert Vanden Broucke, die het schilderij mocht onthullen, was erg door het werk gecharmeerd. “Kunst is steeds een rode draad geweest doorheen mijn leven en nu nog steeds. Ik ben dan ook uitermate trots dat Nieuwpoort als kunstzinnige stad kan uitpakken met prachtige kunstwerken in de openbare ruimte en dat we bovendien een thuishaven kunnen zijn voor kunstenaars zoals Luc De Maeght. Voor mij is het ongelofelijk boeiend om te zien hoe hij zijn emoties en gedachten op een creatieve wijze weet te vertalen. In zijn werk ‘Mirror of Love’ brengt hij het thema ‘liefde’ tot uiting op een manier die je tot reflectie dwingt. Dat het kunstwerk op een duurzame manier tot stand werd gebracht, maakt het eindresultaat des te knapper.”