Lichtgevende planten

nb21-using-plants-to-light-the-way-01-600x400-300x200

Lezen bij het licht van een plant? Binnenkort kan dat wellicht. Momenteel lopen twee projecten waarbij planten worden gebruikt voor verlichting. De start-up Living Light gebruikt de elektriciteit die planten zelf produceren en onderzoekers aan de Massachusetts Institute of Technology (MIT) in de VS werken aan planten die gedimd licht afgeven.

De lamp van Living Light gebruikt een levende plant om zijn eigen elektriciteit te genereren. Met micro-organismen wordt de chemische energie die een plant van nature produceert tijdens fotosynthese omgezet in een elektrische stroom. De planten zijn ingekapseld in een glazen buis. Terwijl de plant fotosynthetiseert, geeft het organische verbindingen vrij in een bodemkamer. De organische stof wordt afgebroken door bacteriën, die worden bevorderd door een systeem dat bacteriële interacties in de natuur nabootst. Wanneer dit gebeurt, worden elektronen gecreëerd die langs een draad in de led’s worden geleid. Deze lichten op als je de bladeren van de plant aanraakt.

De MIT-onderzoekers bedden gespecialiseerde nanodeeltjes in de bladeren van planten in, die ervoor zorgen dat de planten bijna vier uur lang zwak licht geven. Het team gebruikt luciferase, een enzym dat vuurvliegjes hun glans geeft. Luciferase werkt op het molecuul luciferine, waardoor het licht uitstraalt. Een ander enzym helpt het proces door een bijproduct van de reactie te verwijderen dat de luciferaseactiviteit kan remmen. De ontwikkelde methode kan op elk type plant worden gebruikt. Tot nu toe hebben ze het gedemonstreerd met rucola, boerenkool, spinazie en waterkers. In de toekomst willen ze een manier ontwikkelen om de nanodeeltjes op plantenbladeren te schilderen of spuiten, waardoor bomen en andere grote planten in lichtbronnen zijn te transformeren.

Meer informatie via Living Light en MIT. (Bron/Beeld: Materia.)

Lees meer artikelen over
Gerelateerde artikelen
Nieuwe 3D-printer tien keer sneller

Nieuwe 3D-printer tien keer sneller

Technici van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben een 3D-printer ontwikkeld die wel tien keer sneller print dan de huidige modellen. Waar de meeste 3D-printers een paar legoblokjes per uur (crica 20 m2) kunnen maken, doet het nieuwe MIT-model dat in enkele minuten. Het vernuft zit hem in de printkop. Deze heeft twee coponenten die...