In memoriam Arij van Bree (1927-2019)

Arij van Bree_gekregen

Geheel onverwacht is Arij van Bree op 91-jarige leeftijd overleden. Nog op hoge leeftijd bezocht hij zijn klanten namens Bree's New World, het bedrijf van zijn zoon Leen. Arij van Bree had een passie voor de commerciële kant van de meubelbranche, want allereerst was hij koopman.

Hij trad in 1947 in dienst bij Ouwenbroek’s Meubelfabriek in Vlaardingen, destijds een grote fabriek met enkele honderden werknemers. Arij trouwde met de dochter van eigenaar Jaap Ouwenbroek en bij diens overlijden werd hij algemeen directeur van de fabriek.

 Misschien tegen wil en dank, want in het managen van zo'n groot bedrijf lag niet zijn echte passie. Bovendien braken er tijden aan waarin steeds duidelijker werd dat de grootschalige Nederlandse meubelproductie de internationale concurrentie steeds moeilijker aankon. De fabriek werd overgenomen en Arij van Bree kon zich weer full time bezighouden met het bezoeken van klanten in Noord-Nederland, Zeeland en Noorwegen. Dit maal voor Bree’s New World, het bedrijf van zijn zoon Leen van Bree.

 Arij van Bree had een zeer goede reputatie, met name in de Scandinavische landen. Zijn contacten legden de basis voor een succesvolle samenwerking met onder meer Farstrup uit Denemarken. Het succes daarvan maakte het mede mogelijk dat Bree's New World zich in zijn beginjaren tot een succesvolle speler op de meubelmarkt kon ontwikkelen. Van Bree droeg ook bij aan de totstandkoming van de collectie. Niet met een designersoog, maar met gevoel voor en kennis van de processen op de winkelvloer.

Thema's