imm cologne eert ontwerptalent Fenna van der Klei

Geplooid gescheiden
Geplooid gescheiden

Meer dan duizend talenten stuurden een ontwerp in voor de Pure Talents Contest, de designwedstrijd van imm cologne. Vier volledig verschillende inzendingen werden onderscheiden: een mobiele sauna, dakpannen gemaakt van gerecyclede palmbladeren, een kunstig vervaardigd scheidingswand van textiel en een opvouwbare driezitsbank. 

Geplooid gescheiden
Geplooid gescheiden

De Pure Talents Contest, dit jaar voor de 20e keer georganiseerd door imm cologne, heeft als doel jong ontwerptalent te promoten. De jury beoordeelde de ingezonden Objects (producten) en Spaces (interieurconcepten) in drie categorieën: lifestyle en thuis wonen in steden met beperkte ruimte, lifestyle en thuis wonen in een circulaire samenleving en lifestyle en thuis wonen als statement/boodschap/concept.

Dit jaar bestond de jury voor het eerst uit voormalige genomineerden van de wedstrijd, die naam hebben gemaakt in de internationale designgemeenschap. Het zijn Marco Dessí van STUDIO DESSí, Esther Jongsma van VANTOT, Jonas Wagell van Studio JWDA, Tomás Alonso van Tomás Alonso Design Studio en Yael Mer van Raw-Edges Design Studio. 

De winnaars zijn bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking op de eerste dag van imm cologne. ‘Onder de inzendingen die worden tentoongesteld op de beurs, kunt u niet alleen uitstekende ontwerpen ontdekken, maar ook ideeën die onze perceptie van product, ruimte en tijd uitbreiden’, zei Matthias Pollmann vicepresident van de Koelnmesse. ‘Sommige bieden onconventionele oplossingen voor de uitdagingen waar onze wereld voor staat. Deze veranderingen zullen een blijvende impact hebben op ons leven en de designindustrie.’

 

Geplooid gescheiden

De Geplooid scheidingswand van de Nederlandse Fenna van der Klei won in de categorie lifestyle en wonen als statement/boodschap/concept. Het scherm is volledig gemaakt van textiel en vormt een nieuwe en innovatieve kijk op traditionele vouwtechnieken zoals plooien.

De stof is verstijfd zonder bindmiddelen of lijm en de stabiliteit wordt alleen bereikt door middel van de vouwtechniek, ondersteund door de vilten elementen die in de zakken zijn geïntegreerd. Het prachtige gebruik van kleuren en patronen in combinatie met doordachte accenten en de eenvoud van het ontwerp maken deze inzending bijzonder charmant.

Dankzij de zelfdragende structuur kan het gemakkelijk worden vervoerd in een platte verpakking. ‘Het scherm maakt een verbluffend visueel statement en functioneert als een betoverend en toch functioneel designelement thuis, op kantoor of in de horeca,’ zegt Yael Mer.

Een mobiele sauna 

De winnende inzending in de categorie lifestyle en wonen in steden met beperkte ruimte was de MFG Mobiele Sauna, waarbij MFG staat voor Mobil für Gelassenheit of mobiele sereniteit).

Het ontwerp was van Emil Löber, Sophia Reißenweber en Friedrich Gerlach die het tiny house-principe toepassen op een ongewoon soort ruimte: een mobiele sauna. De sauna is ontworpen voor gebruik in compacte omgevingen zoals parkeerplaatsen en combineert licht hout met een transparante buitenkant.

‘Het meest opwindende aan deze sauna is dat hij mobiel is. Door een intelligente technische oplossing kan de hele structuur gekanteld worden en worden getrokken door slechts drie mensen te voet’, aldus jurylid Jonas Wagell. Het gebruik in de openbare ruimte daagt maatschappelijke conventies uit, concludeert de jury. ‘Waardoor het concept vanuit ons oogpunt even slim als humoristisch is.’

Intelligent hergebruik 

Carolin Schelkle is de winnaar in de categorie lifestyle en wonen in een circulaire samenleving met haar project Wasted Treasure. Het ontwerp laat een alternatieve manier zien om biomassa te gebruiken die vrijkomt bij de productie van palmolie, met name de plantaardige vezels in palmbladeren, die niet gemakkelijk worden afgebroken.

Haar werk illustreert de voordelen van dit materiaal met dakpannen als voorbeeld. ‘We vonden het mooi dat de ontwerper het oorspronkelijke gebruik van palmbladeren als bescherming tegen weersinvloeden, met name op het gebied van dakbedekking, vertaalde naar een eigentijdse, industriële en duurzame oplossing. De holistische benadering van dit materiaalgerichte project en het feit dat het rekening houdt met de betrokken processen is ook prijzenswaardig,’ zegt ontwerper Marco Dessí.

De toevoeging van kalksteen en het gerecyclede materiaal baksteenstof resulteert in gedroogde, fijngemalen vezels die zorgen voor een weerbestendig, ademend bouwmateriaal.

Intelligente driezitsbank

Naast de drie winnende ontwerpen gaf de jury een speciale vermelding aan het project Ballast van Anton Defant, als erkenning voor zijn onconventionele meubelontwerp. Jurylid Tomás Alonso beschrijft het als ‘waarschijnlijk de snelst op te zetten driezitsbank ter wereld’.

Bij Ballast zijn de zitting en rugleuning gereduceerd tot het gaasmateriaal dat normaal gebruikt wordt om bagage vast te zetten die boven het hoofd is opgeborgen – en dat blijkt verrassend comfortabel. De compacte bank kan in enkele minuten worden ingeklapt, gebruikt weinig materiaal en is geschikt voor allerlei soorten leefruimtes.

De intelligente constructie, die is geïnspireerd op buitenmeubilair, maakt uitgebreide bekleding overbodig, waardoor Ballast een eigentijds voorbeeld is van experimenteel design dat een nieuwe draai geeft aan de traditie van utilitair design.