Het meesterlijke maatwerk van Jordy Koot

#interieurbouw 25-11-2020
Het meesterlijke maatwerk van Jordy Koot

Jordy Koot richtte de afgelopen jaren de complete woning van zijn ouders in met eigen gemaakte meubels. Het klapstuk bewaarde hij voor het laatst. Jordy maakte een ovale eettafel van Amerikaans notenhout waarmee hij in 2020 wilde afstuderen. Tegelijkertijd begon hij dit jaar met zijn eigen onderneming in zijn woonplaats Boskoop: Koot Maatwerk.
Het meesterlijke maatwerk van Jordy Koot
In het derde leerlaar van zijn opleiding Ondernemend Meubelmaker van het Hout- en Meubileringscollege in Amsterdam kreeg Jordy de opdracht om een meesterstuk te bedenken voor zijn afstudeerproject. De klant werd al snel gevonden. Voor zijn ouders had hij in de loop der jaren al verschillende meubels gemaakt zoals een bureau, een tv-meubel en een buffetkast.
Het meesterstuk was nog niet half gereed toen begin 2020 de coronacrisis in volle hevigheid toesloeg. Jordy: “Ik had al ongelofelijk veel uren in het meesterstuk gestopt, waarop het in maart ineens onzeker werd of het wel kon worden afgerond. Het HMC ging echter dicht waardoor ik geen toegang had tot machines. Daarop besloot ik de helft van het meubelstuk dat op school stond terug te halen.”

Meubel Interieur Koevoets
Omdat het hout van het meubelstuk te duur was om het project zomaar opzij te leggen en stof te laten happen, ging de ontwerper op zoek naar een oplossing. Die vond hij bij Meubel Interieur Koevoets, dat zijn machines beschikbaar stelde waarmee het meesterstuk kon worden afgerond. Een trotse Jordy besteedde in totaal ongeveer 500 arbeidsuren aan zijn meesterstuk.
“Het meesterstuk is volledig met de hand gemaakt, er is geen CNC-machine aan te pas gekomen. Zo heb ik de windroos van Essen en Wengé fineer midden in het tafelblad met de hand uitgesneden, ingelegd en met behulp van de fineerpers op een plaat geperst.”
Tekst: Ralf Pijnenburg / Foto’s: Koot Maatwerk

Lees het volledige interview met Jordy Koot in Meubel+ nr 10

Het meesterlijke maatwerk van Jordy Koot