Een vloer die meedenkt

27-02-2023
Een vloer die meedenkt

Een vloer die meedenkt
Op 1 december introduceerde Uzin Utz Nederland (voorheen Unipro) de eerste egalisatie die meedenkt en door van kleur te veranderen laat weten wanneer de vloer legklaar is, UZIN NC 111. Hierdoor kan de verwerker met het blote oog zien wanneer de vloer legklaar is. De snel drogende gipsegalisatie is geschikt voor laagdiktes tot 10 mm en geeft een glad oppervlak voor het veilig leggen van textiele of elastische vloerbedekking.

In de loop van het acht tot tien uur durende droogproces verandert de kleur van de egalisatie van lichtgroen naar zalmroze. De egalisatie is legklaar wanneer het gehele oppervlak van kleur is veranderd in zalmroze. De verwerker hoeft geen aparte vochtmeting te doen en de droogtijd kan optimaal worden benut.

‘Bij het leggen van vloerbedekking is het belangrijk dat de egalisatie voldoende gedroogd is. Als de bedekking te vroeg wordt gelegd, kunnen er luchtbellen of geuren ontstaan’, zegt Tom Borggreve, Hoofd Product Management bij Uzin Utz Nederland. ‘Met Uzin NC 111 BiColor is het altijd duidelijk of de vloer legklaar is - ongeacht het klimaat op de bouwplaats.’

De kleurverandering biedt een bijkomend voordeel: in één oogopslag is te zien of de lijm goed is verdeeld. Want, de aangebrachte lijm zorgt ervoor dat de egalisatie weer van kleur verandert: van zalmroze naar een groenige tint. Dit biedt extra veiligheid bij het leggen van elastische en textiele vloerbedekking.