Duurzaam antwoord op vervuilend pvc

#interieurbouw 11-11-2020
Duurzaam antwoord op vervuilend pvc

Zwaar milieubelastend en nauwelijks verantwoord te recyclen. Dit oordeel over pvc wordt geveld in een blog van een Amerikaans designbureau, dat werd overgenomen door Parket Alliance. Toch zijn er ook partijen zoals Tarkett die een circulair beleid ontwikkelen rondom pvc-vloeren. De onderneming is zelfs van plan om vanaf volgend jaar ‘zwevende’ pvc-vloeren terug te nemen van klanten. 
Duurzaam antwoord op vervuilend pvc
Volgens Ernst van de Weerd, managing director bij Tarkett, is 70 tot 80 procent van de pvc-vloeren in Nederland afkomstig uit Aziatische landen. Deze producten zijn wat betreft samenstelling niet te vergelijken met de pvc-vloeren van Tarkett, zegt hij. “Wij hanteren op alle vinyl-vloeren het Cradle to Cradle principe en betrachten volledige transparantie binnen de gehele productieketen. Als je kijkt naar circulariteit, dan loopt het alleen spaak wat betreft terugname van de vloer. Het grootste deel van de pvc-vloeren wordt namelijk geplakt. Daar moet dus nog een oplossing voor worden gevonden. Maar eenmaal schoon is pvc zeer goed te recyclen.”

Ftalaatvrije weekmakers
Michel Lammens, marketing manager bij Tarkett, sluit zich aan bij zijn collega. “Wij hebben als eerste partij 100% ftalaat vrije pvc-vloeren op de markt gebracht. Deze ontwikkeling zie je nu in Europese landen steeds meer navolging krijgen. Wij maken dus geen gebruik van schadelijke weekmakers, in tegenstelling tot veel bedrijven in Aziatische landen. Ook wat betreft de uitstoot van vluchtige organische stoffen zitten we ver onder de Europese norm. Onze pvc-vloeren zijn dus niet schadelijk voor mens en milieu. Daarnaast benaderen onze pvc-vloeren onze houten vloeren qua uitstraling. Vandaar dat ze ook enorm in populariteit blijven toenemen.””
Tekst: Ralf Pijnenburg
Foto’s: Tarkett
Lees het volledige interview met Ernst van de Weerd en Michel Lammens van Tarkett in Parketblad nr10

Duurzaam antwoord op vervuilend pvc