Dit zijn de tuinaccessoires voor 2021

21-05-2021
Dit zijn de tuinaccessoires voor 2021

Nog nooit hebben consumenten in één jaar tijd zoveel geld gespendeerd aan de tuin als tijdens het coronajaar’, meldde de NOS in een artikel op 26 maart 2021. In totaal maar liefst bijna 2 miljard euro! En geef ons als consumenten eens ongelijk. Geen terrassen, geen festivals, geen vakantie in het buitenland door COVID-19? Dan maar een paradijsje bouwen in eigen tuin. Hoe pakt dat uit voor de tuintrends? Welke tuinaccessoires zijn de hit in 2021? 
Dit zijn de tuinaccessoires voor 2021
Zachte Veilige Tuin, Biotoop Tuin en Eigenzinnige Patiotuin. 
Over het algemeen zijn er drie grote tuintrends te ontdekken, volgens branche- en retailorganisatie Tuinbranche Nederland. Namelijk: de Zachte Veilige Tuin, de Biotoop Tuin en de Eigenzinnige Patiotuin. 
 
1.     De Zachte en Veilige Tuin
De grote maatschappelijke gebeurtenissen werken als een katalysator op de consument, die in verwarring is geraakt door de buitenwereld. De pandemie vergroot de aandacht voor onze omgangswijze met dier en planeet. Als reactie hierop zien we een tuin als een veilige thuishaven in een vreemde apocalyptische wereld. Een tuin die aanvoelt als een sfeervolle deken. De ronde, organische vormen van het (binnen)interieur treden naar buiten in een warm kleurenpalet van aardse tonen.
 
In de Zachte en Veilige Tuin zien we veel warme, aardse tinten zoals ‘terra’. Dit is immers de ideale kleur om mee te ‘cocoonen’, of weg te dromen over verre vakantieoorden. Ook roze is een bekende accentkleur!
 
In de Zachte en Veilige Tuin struikelen we zo’n beetje over de aardewerkvazen en potten (wederom in terra-tinten). Verwacht verder veel grote ronde statements zoals een zitmeubel (poef), ronde kussens, waarom gemakkelijk neergestreken kan worden... Deze items ‘omarmen’ de bezoeker. Ronde vormen werken rustgevend voor de geest, omdat ze doen denken aan de organische, natuurlijke vormen uit de natuur. 

Hip: buitenkleden
De accessoires van de zachte en veilige tuin stralen dus een uitnodigende zachtheid uit. En als er iéts zachts is, is het wel een kleed. Buitenkleden zijn op dit moment dan ook erg succesvol. Deze zie je in elk televisieprogramma over interieur en tuinwebshop wel verschijnen. De vloerkleden geven extra sfeer aan de tuin, en zijn een makkelijke upgrade aan een (eventueel) onappetijtelijke stoeptegelgrond.
Bovenkant formulier
Onderkant formulier
 
2. De Biotoop Tuin
De Biotoop Tuin staat garant voor een zelfgebouwd ecosysteem! Steen en beton verdwijnen nog meer naar de achtergrond. De tuin mag bloeien en groeien. En de ‘urban jungle’ verschijnt op talloze kleine patio’s, dakterrassen en balkons. Een compacte buitenruimte hoeft niet aan groene ambities onder te doen. Net als bij de natuurlijke veilige tuin, is duurzaamheid een belangrijk speerpunt voor de Biotoop Tuin. Dat houdt in dat we onze tuinen weer mogen volplanten met bloembollen, planten, struiken en alles wat groen en bloem is. En dus ook met de benodigde materialen daarvoor, zoals plantenbakken en ophangsystemen. Of wat dacht je van een insectenhotel? Het is een hip item om onze kleine tuingasten te verwelkomen. Steeds meer consumenten zijn bezig met een zo divers mogelijk ecosysteem van vogels, insecten, planten en andere organismen. Siergrassen en andere ongepolijste, natuurlijke plantensoorten passen goed bij deze trend. Maar ook kant en klare vijvers.
 
De Biotoop Tuin leent zich bij uitstek voor tuinaccessoires: want hoe meer vrolijke decoraties en hoe meer planten en bloemen: hoe beter. Een schommel hier, een hangmat daar… Ook de vogels gaan steeds moderner wonen, zie bijvoorbeeld het minimalistische Capi Europe vogelhuis.
 
Bamboe, rotan en touw
Luchtige, duurzame meubels die je gemakkelijk kunt verplaatsen, bepalen al enkele jaren de trend in de tuinbranche. Rotan en bamboe zijn bij uitstek geschikt voor de tuin. En sinds 2020 zijn daar ook meubels en accessoires van touwconstructies bijgekomen. Touw is sterk, duurzaam en wederom: lichtgewicht. De look & feel van dit soort materialen staat niet alleen garant voor praktisch en sustainable, maar dragen qua sfeer ook bij aan een vakantiegevoel. Behalve bamboe (en rotan) meubels zien we bijvoorbeeld ook een bamboe kamerscherm, zoals de vidaXL.
 
Natural webbing
Consumenten gaan massaal voor ‘natural webbing’. Dat staat tevens in het trendrapport van 2021 van woonwebshop Flinders. Hieruit blijkt dat de vraag naar ‘webbing’ dit jaar met bijna 200% (!) is gestegen. Op Marktplaats gaan de webbing krukjes en andere voorwerpen als warme broodjes over de toonbank. Wist je trouwens dat webbing geen materiaal is, maar een vlechttechniek van het materiaal rotan? Hiermee ontstaan kleine gaatjes die we ook wel cannage noemen. Webbing is een tijdloos fenomeen dat in veel woonstijlen tot zijn recht komt. Scandinavisch, klassiek, minimalistisch… Het leent zich derhalve ook goed voor tuinartikelen.
 
Palletkussens
Industriële items zijn bovendien nog niet uit het beeld verdwenen. Palletbanken worden nog in grote getalen kant en klaar aangeleverd. De markt speelt hierop in door veel verschillende kussens aan te bieden die op deze geïmproviseerde buitenbanken geplaatst kunnen worden.
 
3.     De Eigenzinnige Patiotuin
Een ietwat futuristischer beeld dan de eerdere twee trends zien we bij de Eigenzinnige Patiotuin. Dé trend voor de designfan. De consument zoekt naar ‘gekke’ vormen, ongewone indelingen en veelzijdig gebruik. Met hier en daar een twist of knipoog. Denk bijvoorbeeld aan opstapjes, trappetjes, schermen ter afscheiding en duidelijke statements met kleuren en geometrische vormen. De Eigenzinnige Patiotuin is artistiek en creatief en wordt dikwijls opgedeeld in meerdere delen. Bijvoorbeeld met een afsluitscherm of markerende statement kleur op de muur of schutting. In deze moderne tuin vinden we zoal een terras, eventueel een speelplek, een vlonder met zitje, een buitenwerkplek, een moestuintje... Ieder gezinslid heeft een eigen plekje in de tuin.
 
Kunststof items
Colour blocking past bij de Eigenzinnige Patiotuin. Dus accessoires met felle, opvallende kleuren zijn hier welkom. Een gele waterkan met knalgroene drinkglaasjes, bijvoorbeeld. Er is ook nog een andere trend binnen de producten van de Eigenzinnige Patiotuin. Namelijk: kunststof! Zo werd de kunststof buitenstoel begin dit jaar al een hot item. Zie ook de tuinartikelen van Fatboy, zoals de Concrete Seat die tevens als bijzettafel of krukje gebruikt kan worden. Maar ook mobiele lampen, plantentafels, en kunststof opbergers komen voorbij in vrolijke felle kleuren.
 
Zwart
De trends van binnen banen zich vaak een weg naar buiten. Zwart is er zo één. Met zwart zit je goed, ook dit seizoen. Alles wat van metaal is, is momenteel zwart, zo lijkt het wel. Of het nu gaat om de afwerking van een windlicht of het onderpootje van een stoel. Roestvrijstaal is bijna niet meer te zien. Zwart is stoer, chic én pittig. Het past bovendien bij vrijwel alle tuinstijlen en kleuren. Van een Parijse bistro-achtige binnenplaats tot een Balinees hippieparadijs. Ook veel bamboe, rotan en touw-items worden uitgevoerd in zwart. Zie bijvoorbeeld de Mica Decorations Tirana Bijzettafel.

Dit zijn de tuinaccessoires voor 2021
Dit zijn de tuinaccessoires voor 2021
Dit zijn de tuinaccessoires voor 2021
Dit zijn de tuinaccessoires voor 2021
Dit zijn de tuinaccessoires voor 2021
Dit zijn de tuinaccessoires voor 2021