Details, ambacht en precisiewerk in meesterstukken

08-10-2021
Details, ambacht en precisiewerk in meesterstukken

Onlangs vond voor het vierde jaar op rij de nominatie voor de Baars & Bloemhoff Talent Awards plaats tijdens de EXPO ‘We made it’ van het Hout- en Meubileringscollege. Hét moment van het jaar voor de presentatie van de eindcreaties van de afgestudeerde meubelmakers en interieurbouwers. De vakjury selecteerde tijdens de EXPO zes talenten die uitblinken in inventiviteit, originaliteit en vakmanschap. Zij dingen mee naar de Talent Award, die eind van dit jaar wordt uitgereikt.

Details, ambacht en precisiewerk in meesterstukken

Van precisiewerk en noeste arbeid tot verborgen details en keiharde elegantie; de diversiteit tussen de eindwerkstukken van de studenten van HMC Rotterdam is groot. Des te lastiger voor de vakjury bestaande uit Marcel van der Niet (Trainer) en Elwin Jonkers (Materiaal Adviseur Architecten) om een selectie te maken. Toch springen de drie ontwerpen van Walter Daniël Noest, Joas Hoogendijk en Hanna van Nieuwkoop eruit.

Details, ambacht en precisiewerk in meesterstukken

Noeste arbeid
De jury complimenteerde Walter Daniël Noest voor de ‘noeste arbeid’ die hij in zijn project heeft gestoken. ‘Als je een kast zou kunnen schilderen, dan zou je het zo moeten doen. Enorm divers met veertien gebruikte houtsoorten, geduldig en zorgvuldig gecombineerd tot een 3D schilderij.’ Joas Hoogendijk maakte indruk op de jury met de verborgen details in zijn creatie. ‘Eén sterke houtsoort in details vermaakt tot een technisch hoogstandje. Een klassieker met een frisse nieuwe look. Dit geeft rust op hoog niveau’, klonk het jurycommentaar. Het werkstuk van Hanna van Nieuwkoop blinkt uit in ‘keiharde elegantie’, aldus de jury: Wanneer je een houtsoort zoals noten een geraffineerde ‘aanrakerigheid’ kan geven, je met slijptol, schuurkorrel 6.000 en engelengeduld hout tot zijde laat lijken, dan ben je terecht geslaagd. Een erg chique LVT.’

Details, ambacht en precisiewerk in meesterstukken

Details en ambacht
Vervolgens was het de beurt aan de studenten van HMC locatie Amsterdam. De jury verwonderde zich over de details en het ambacht in de meesterstukken. Zo ook in het werk van de drie finalisten: Mies Veenhuizen, Guus Schouman en Youri van Lingen.

Details, ambacht en precisiewerk in meesterstukken

Mees Veenhuizen heeft volgens de jury ruggengraat getoond door niet te bang te zijn om nieuwe technieken te gebruiken en daardoor thuis stoom te moeten afblazen. ‘Mooi, duidelijk, gedetailleerd en vakkundig afgewerkt. Een krachtig afstudeerwerk’, is wat de jury over deze bijzondere creatie zei. Guus Schouman heeft in zijn ontwerp nagedacht over modulaire inzetbaarheid en een ingenieuze verbinding, die letterlijk overal zichtbaar deel uitmaakt van de constructie. ‘Dan denk je dus vooruit, werk je aan reproduceerbaarheid en wordt de constructie het ontwerp. Gaaf’, luidde het jurycommentaar. Het ontwerp van Youri van Lingen werd beoordeeld als vernieuwend en leunend op oude techniek. ‘Als optische eenvoud ook functioneel en elegant kan zijn; dan is dit ’t perfecte voorbeeld. Inspelend op het thuiswerken, ruimtegebrek en met verstelbare flexibiliteit is dit een actueel ontwerp’, aldus de jury.

Details, ambacht en precisiewerk in meesterstukken