De 20e Pure Talents Contest gaat van start

Helia van Stéfanie Kay
Helia van Stéfanie Kay

De Pure Talents Contest viert zijn 20e editie. Met de wedstrijd, die een herzien formaat heeft gekregen om samen te vallen met het jubileum, nodigt de grootste interieurbeurs van Duitsland opnieuw jonge creatievelingen van over de hele wereld uit om hun innovatieve ideeën en visionaire concepten te presenteren aan vooraanstaande experts uit de industrie. 

Helia van Stéfanie Kay
Helia van Stéfanie Kay

De wedstrijd staat open voor studenten en, voor het eerst, professionals met maximaal vijf jaar ervaring die actief zijn op het gebied van productontwerp, interieurontwerp, industrieel ontwerp, scenografie, architectuur, interieurarchitectuur of aanverwante disciplines.

Helia van Stéfanie Kay
Helia van Stéfanie Kay

De wedstrijd richt zich op de uitdagingen van de toekomst en geeft deelnemers de mogelijkheid om hiermee aan de slag te gaan door een van de drie mogelijke thema's te verkennen: ‘Lifestyle en thuiswonen in steden met beperkte ruimte’, ‘Lifestyle en thuisleven in een circulaire samenleving’ en ‘Lifestyle en thuisleven als statement / boodschap / concept’.

De winnaar van 2022, Stéfanie Kay
De winnaar van 2022, Stéfanie Kay

Het doel van de Pure Talents Contest is om getalenteerde ontwerpers te vinden met ideeën die het potentieel hebben om een blijvende impact te hebben op wereldwijde problemen en de interieurindustrie. De jury gaat op zoek naar baanbrekende concepten, ontwerpen en oplossingen die niet alleen esthetisch aantrekkelijk zijn, maar ook rekening houden met milieu-, sociale en sociaal-politieke factoren.  

Nu ook voor interieurtalent

Voor het eerst kunnen deelnemers naast productontwerpen ook innovatieve interieurconcepten indienen. De interieurconcepten of -ruimtes moeten het gekozen thema tot leven brengen en visies op toekomstig wonen weergeven. Deelnemers kunnen dus meedoen aan de wedstrijd in zowel de categorie ‘Objects’ (producten) als ‘Spaces’ (interieurconcepten). 

Studenten en professionals kunnen tot en met 16 oktober 2023 hun creatieve inzendingen voor de Pure Talents Contest 2024 insturen. De twaalf opvallende inzendingen worden op de shortlist geplaatst, waarvan negen producten in de categorie ‘Objects’ en drie interieurconcepten uit de categorie ‘Spaces’.  

Springplank naar de interieurindustrie

De genomineerden krijgen de unieke kans om hun inzendingen tentoon te stellen op imm cologne van 14 tot 18 januari 2024, waar ze zich kunnen presenteren aan een breed scala aan experts uit de industrie en waardevolle contacten kunnen leggen met toonaangevende bedrijven en mediavertegenwoordigers. Op de eerste beursdag kiest de jury één winnaar per thema uit de genomineerde producten en interieurconcepten. Elke winnaar krijgt 1.000 euro aan prijzengeld. Het trackrecord van de Pure Talents Contest spreekt voor zich: in de loop der jaren hebben veel van de prototypes die in de wedstrijd worden getoond, de collecties van bekende fabrikanten gehaald.  

Deelname is gratis

Deelname aan de Pure Talenten Wedstrijd is gratis. Koelnmesse biedt genomineerden een budget voor het maken van hun productprototype, of, als alternatief, een budget om hun interieurinstallatie te realiseren. Het dekt ook de kosten van vervoer en verleent genomineerden een reis- en verblijfsbudget. 

Vind hier alle informatie.

Foto’s: De winnaar van 2022, Helia van Stéfanie Kay. Een aantrekkelijk, probleemloos, conisch ontwerp dat de gebruiker kan omzetten van omgevingslicht naar een schijnwerper om te lezen door middel van een eenvoudig, voor zichzelf sprekend gebaar. Een minimalistische lamp met verschillende lichtsferen.