China Chair van Hans J. Wegner 80 jaar

Meubels 08-05
China Chair van Hans J. Wegner 80 jaar

Ter ere van 80 jaar nauwgezet vakmanschap brengt Fritz Hansen een exclusieve editie van de China Chair van Hans J. Wegner uit in Europees kersenhout met een zitkussen van puur leer.

China Chair van Hans J. Wegner 80 jaar

De China Chair neemt een unieke plaats in de collectie van Fritz Hansen in, een meubelmakersstuk dat sinds 1944 onafgebroken in productie is geweest.

Wegner stond aan het begin van zijn carrière toen hij de eerste van vier versies van de China Chair ontwierp in opdracht van Fritz Hansen om betaalbare meubels te maken die konden worden geproduceerd toen hout schaars was. Zijn antwoord, geïnspireerd op een 18e-eeuwse Chinese stoel, was niet goedkoop en ook niet eenvoudig te maken. Maar met de organische ronding van de rug en het lichte frame werd de stoel herkend als de klassieker die hij is geworden en ontving hij lofbetuigingen toen hij werd getoond op de voorjaarstentoonstelling van de School voor Kunsten en Ambachten.

Drie andere China Chairs

De China Chair zette Wegner, een bekwame meubelmaker die organisch met zijn vak speelde, op het pad om een van de meest geprezen voorstanders van de Danish Modern-beweging te worden en zijn naam staat in de geschiedenis van design gegrift. Wegner maakte nog drie andere China Chairs, maar de eerste was zijn favoriet: expressiever en gedetailleerder dan latere versies.