Carl Hansen & Son vervangt riet door papierkoord

07-06-2023
© Carl Hansen & Søn
© Carl Hansen & Søn

Carl Hansen & Son produceert de iconische PK1 Stoel uit 1955 van Poul Kjærholm nu met gevlochten papierkoord in plaats van riet.

© Carl Hansen & Søn
© Carl Hansen & Søn

De internationaal gerespecteerde architect creëerde de lichtgewicht en stapelbare PK1 in 1955 als zijn eerste stoelontwerp - gemaakt van geborsteld staal en riet.

© Carl Hansen & Søn
© Carl Hansen & Søn

Kjærholm had een voorliefde voor het gebruik van staal, en bij voorkeur in combinatie met organische materialen die een vleugje zachtheid en comfort konden toevoegen aan zijn minimalistische en strenge ontwerpen. In de nieuwe PK1 vult papierkoord het staal elegant aan en is het een materiaal waar Carl Hansen & Son een lange traditie van werken mee heeft. Het kost een vakman een volle 15 uur en 180 meter snoer om de alles-in-één stoel en rug met de hand te weven op de PK1. De ingewikkelde weeftechniek, die er van voor en achter even mooi uitziet, is speciaal ontwikkeld voor de PK1 en is geïnspireerd op het originele werk van Kjærholm met riet.

© Carl Hansen & Søn
© Carl Hansen & Søn

Carl Hansen & Son schaalde de stoel met 6% op

De afmetingen van de stoel zijn met 6% opgeschaald om overeen te komen met de grootte van mensen van vandaag. De stoel is aangepast met volledig respect voor het oorspronkelijke ontwerp van Kjærholm.

De PK1 Stoel met papieren koord staat vanaf juni 2023 in de winkels.