BIG ART opent deuren in voormalig ziekenhuis

Events 13-06
BIG ART opent deuren in voormalig ziekenhuis

Van vrijdag 27 september tot en met zondag 29 september is BIG ART terug in Amsterdam. Deze tiende editie strijkt het pop-up kunstplatform neer in weer een bijzonder gebouw: het bekende Slotervaartziekenhuis. Een toonbeeld van brutalistische architectuur. Op de hoogste verdiepingen van dit Amsterdamse icoon zijn een weekend lang ruim 75 grote kunstwerken te zien, met een fenomenaal uitzicht over de stad.

BIG ART opent deuren in voormalig ziekenhuis

Dit najaar viert BIG ART haar tiende editie op een wel heel speciale locatie, in het voormalige Slotervaartziekenhuis. Het markante gebouw is sinds 2020 eigendom van Zadelhoff en volop in ontwikkeling. “Het vinden van een unieke plek, met een speciaal verhaal, en veel ruimte is elke keer weer een uitdaging”, zegt directeur Anne van der Zwaag. “Het Slotervaart is bepaald geen standaard locatie voor een kunstbeurs en past ons hierdoor goed.”

BIG ART opent deuren in voormalig ziekenhuis

De afgelopen jaren opende het pop-up kunstplatform steeds weer op een verrassende plek, van de bekende Bijlmerbajes tot het monumentale Hembrugterrein en de allereerste BIG ART in de historische Diamantbeurs aan het Weesperplein. Ook die eerste editie werd het gebouw beschikbaar gesteld door Zadelhoff, al was de beurs voor grote kunst toen een stuk kleiner. In tien edities is BIG ART uitgegroeid tot een platform van formaat waaraan jaarlijks meer dan 75 galeries en kunstenaars deelnemen.

BIG ART opent deuren in voormalig ziekenhuis

Site specific

Kunstenaars krijgen weer de mogelijkheid om op voorhand de locatie te bezichtigen en zich te laten inspireren door de plek. Verschillende deelnemers maken hier site specific werk waarbij de ruimte en architectuur ook een rol speelt. Anderen tonen installaties die niet vanzelfsprekend hun weg vinden naar galeries en musea, omdat ze hier simpelweg niet passen. Maar er zijn ook XL tekeningen, sculpturen, foto’s en textiele werken te zien van kunstenaars die gewoonlijk op klein formaat werken. Voor hen vormt BIG ART een aanleiding om eens flink uit te pakken. Elk jaar worden tientallen jonge talenten en gevestigde namen voor de kunstbeurs geselecteerd. Komende editie nemen onder andere Rademakers Gallery, Heejsteck#, Jeroen van Loon, Kelly Jang, Sjaak Kooij, YANi en Krisztina Czika deel. BIG ART is een zelfstandig platform en wordt onafhankelijk van commerciële sponsors en culturele fondsen georganiseerd. Zowel galeries als zelfstandige kunstenaars zijn welkom en alle inkomsten uit verkoop gaan naar de deelnemers.

Rijke historie

In 1971 sloeg Koningin Juliana de eerste paal van het voormalige Slotervaartziekenhuis, ontworpen door de architect Bastiaan Johannis Odink in de voor die tijd kenmerkende brutalistische stijl. Menig Amsterdammer heeft herinneringen aan het in 1976 officieel geopende ziekenhuis dat nu volledig wordt gerenoveerd en verduurzaamd. Het gebouw huisvest, in lijn met haar historie, nu al meer dan dertig verschillende organisaties in de zorg en het onderwijs. De komende tijd zal het hele gebied worden ontwikkeld met ruimte voor wonen, werken, educatie en innovatie. Dit najaar worden de hoogste verdiepingen van Het Slotervaart voltooid, met als kroon een in het oog springende nieuwe dakopbouw van MVSA Architecten. Maar niet voordat BIG ART hier de deuren opent.

BIG ART Slotervaart

Het Slotervaart | Louwesweg 6 | 1066 EC Amsterdam

Vrijdag 27 september tot en met zondag 29 september 2024 | 11.00 - 18.00 uur

Tickets zijn online en aan de deur verkrijgbaar en kosten € 15,-, kinderen onder 16 jaar gratis. Meubel+ verloot onder zijn lezers vijf keer twee gratis kaarten, kijk hiervoor op onze LinkedIn-pagina.