Belgische meubelindustrie: sombere vooruitzichten

09-11-2022
Belgische meubelindustrie: sombere vooruitzichten

Na een goed jaar 2021 met een omzetstijging van net geen 10% startte de Belgische meubelindustrie met voorzichtig vertrouwen in het jaar 2022. Fabrikanten hielden er rekening mee dat er na de sterke vraag door investeringen in interieur/exterieur en renovatie van woningen tijdens de coronacrisis een lichte terugval zou kunnen zijn, maar werden in snelheid gepakt door de forse inflatieopstoot, de energiecrisis en de inval van Rusland in Oekraïne eind februari.

Belgische meubelindustrie: sombere vooruitzichten

Deze ontwikkelingen leidden tot ongeziene prijsstijgingen voor zo goed als alle grondstoffen en materialen, wat pas echt voor een vrije val van het consumentenvertrouwen zorgde en een rem zette op de consumptie van duurzame investeringsgoederen. De vraag naar meubelen is dan ook sinds het tweede kwartaal van dit jaar fors teruggevallen, temeer omdat consumenten hun gezinsbudget post-corona opnieuw konden besteden aan vrije tijd (onder andere horeca, reizen...) of het geld met het oog op de nakende winterperiode vaak ook steeds meer nodig hebben om de hoog-oplopende energiefacturen te betalen.

De verwachte verzwakking van de economische activiteit in 2022 en in 2023 in België en de EU maakt dat de vooruitzichten voor een toename van de activiteit in de meubelindustrie heel somber zijn.  

Lees hier de volledige conjunctuurnota.