Bedaffair gebruikt enkel nog gerycled katoen en wol

Bedaffair maakt voortaan alleen nog maar gebruik van hergebruikt katoen en wol voor de bekleding van bedden en boxsprings. Daarmee is een bijna 100 procent gerecyclede boxspring of bed een feit.

Beddenmaker Arend Vaders
Bedaffair gebruikt enkel nog gerycled katoen en wol | Meubel

De Heemsteedse onderneming is een voorloper op gebied van circulair ondernemen. Voor de bedden en boxsprings maakt het louter gebruik van natuurlijke materialen die recyclebaar zijn, zoals kamelenhaar, paardenhaar en hennepwol.

Ook opende het vorig jaar als eerste beddenbedrijf in Nederland een reparatie-atelier. Daarmee kan met een kleine aanpassing of reparatie een bed zelfs na 25 jaar nog een tweede leven krijgen.

Daar voegt Bedaffair nu het standaard gebruik van gerecycled katoen en wol voor stoffering van boxsprings en bedden aan toe. ‘Wij vinden dat wij het voortouw moeten nemen om in de industrie een structurele verandering op gang te brengen’, zegt Bedaffair-oprichter Marjolein Vaders.

Bedaffair haalt het katoen uit Spanje en de wol uit Italië, bij gebrek aan Nederlandse meubelstoffenweverijen. In die landen worden de stoffen geweven van gered textiel. Het katoen bezit daarmee het label The Global Recycled Standard (GRS). Dat is een internationale, vrijwillige norm die gerecyclede materialen verifieert. De wol bezit het internationale Recycled yarns- label.

Lees ook: ReUse Alliance: 'Op weg naar duurzame meubelsector in 2030'

Verven is niet nodig, vanwege het grote aanbod van 100 procent wollen truien en 100 procent katoenen kleding. De positieve impact van hergebruikt materiaal voor de stoffering is daarmee groot, volgens Vaders. ‘Voor een gemiddelde boxspring gaat er, inclusief hoofdbord, toch al gauw 12 tot 13 vierkante meter stof doorheen. En het mooie is: katoen kan in het oneindige hergebruikt worden. Zo gaan we steeds meer toe naar een 100 procent gerecycled boxspring.’

De romp van de slaapmeubels is de laatste uitdaging. Die is nu nog gemaakt van duurzaam beukenhout uit Europa. Bedaffair is in gesprek met partijen om over te gaan op circulair hout.