Al ruim 50 jaar parasols en tuinmeubels van Weishäupl

Al ruim 50 jaar parasols en tuinmeubels van Weishäupl

Weishäupl is het familiebedrijf dat meer dan 50 jaar geleden zijn hart verloor aan authentieke materialen die voornamelijk met de hand worden bewerkt. Zo maakt het in Stephanskirchen, met de Alpen op de achtergrond als decor, meubels en parasols die generaties meegaan.

Al ruim 50 jaar parasols en tuinmeubels van Weishäupl

Een bezoek aan de markt op het Piazza d’Erbe in Verona ruim 50 jaar geleden verandert het leven van Oskar F. Weishäupl drastisch. Daar zag hij een marktvrouw, schuilend voor de zon onder een parasol. ‘Mijn eerste, spontane gedachte was: Waarom zou een marktvrouw de enige moeten zijn die de hele dag onder zo’n grote, mooie parasol doorbrengt, zo veilig beschermd tegen de zon en de regen alsof ze in een huisje zit?’

Al ruim 50 jaar parasols en tuinmeubels van Weishäupl

Hij richt in 1969 Weishäupl op, het bedrijf waarmee hij zijn visie op outdoor living vormgeeft. ‘Ik was waarschijnlijk niet de grondlegger van de beweging, maar het overbrengen van een marktparaplu naar een privéomgeving heeft zeker bijgedragen aan het uitbreiden van onze leefruimte, die vandaag de dag als vanzelfsprekend buitenruimtes omvat.’

Al ruim 50 jaar parasols en tuinmeubels van Weishäupl

In 1974 brengt Weishäupl zijn eerste teakhouten parasol op de markt. Het is nu, bijna 50 jaar later, nog steeds het paradepaardje en een bestseller van de Weishäupl Werkstätten. Van het dakterras van de Bayerischer Hof in München tot in tuinen en terrassen in heel Europa biedt de houten Weishäupl parasol bescherming en schaduw.

Drie jaar later volgen de eerste meubels, ook van teakhout. Het zijn meubels met karakter: een ligstoel of regisseursstoel, een veelkleurige strandcabana of de klassieke teakhouten stoel. Het assortiment bestaat inmiddels uit 200 collecties, waaronder ook items die geschikt zijn voor zowel buiten als binnen.

Pas in 2007 past Weishäupl voor het eerst aluminium toe. In samenwerking met het Italiaanse bedrijf FAST maakt Weishäupl meubels die in sterk contrast staan met de houten items – een ideale aanvulling op het assortiment. De Forest-serie die is geboren uit deze samenwerking is een klassieker geworden.

Samenwerking

De kinderen Stefanie en Philipp Weishäupl nemen in 2010 de leiding over van het bedrijf. ‘We bespreken alle belangrijke zaken met elkaar. Meestal duurt het niet lang om tot overeenstemming te komen, want we hebben allemaal dezelfde doelen’, zegt Stefanie Weishäupl-Ehrl. Haar broer Philipp sluit zich daarbij aan. ‘We dragen een gelijke verantwoordelijkheid voor de langetermijnontwikkeling van het bedrijf. En dat kunnen we alleen bereiken door samen te werken.’

De visie van Weishäupl is sinds de oprichting nooit veranderd. Parasols en meubels worden vervaardigd in de eigen Weishäupl Werkstätten in Stephanskirchen. Kwaliteit staat voorop; Weishäupl combineert de aandacht voor detail van traditioneel vakmanschap met ultramoderne technologie en nauwgezette precisie.

Authentiek en modern

Dat geldt voor het hout waarvoor Weishäupl kiest. Het is authentiek en veroudert zeer mooi als je het toelaat. Hout is sensueel en voelt levendig aan. Het reageert op temperatuur, vocht of perioden van droogte. Het hout ‘werkt’. Maar dit alles heeft geen nadelige invloed op de functionaliteit. Integendeel: het maakt elke tafel, elke bank, elke kruk uniek en een echte individuele metgezel.

De canvas zeilen worden geweven door bedrijven die al tientallen jaren gespecialiseerd zijn in de productie van zware stoffen. De zeilen zijn waterafstotend en hebben een schimmelwerende afwerking. Elke zending stof wordt zorgvuldig onderzocht om er zeker van te zijn dat het voldoet aan onze hoge kwaliteitsstandaard.

Een ander belangrijk element van onze meubelen is aluminium, het maakt onze meubels licht van gewicht. Alle belangrijke afzonderlijke onderdelen zijn gemaakt van hoogwaardig gegoten aluminium. Op deze manier zijn er geen lelijke lasnaden nodig. De juiste poedercoating zorgt ervoor dat de aluminium elementen bestand zijn tegen alle weersomstandigheden.

‘De verdere ontwikkeling en de veranderingen die nodig zijn om de kwaliteit consequent te verbeteren en de moderniteit van ons productassortiment te waarborgen, vormen de basis van al onze acties’, besluit Philipp Weishäupl. ‘Wij zijn er trots op de tweede generatie te zijn van een bedrijf dat al bijna 50 jaar in Beieren parasols en meubilair produceert die aan de hoogste eisen voldoen.’