Elektrische oplossing voor bestelwagens

XYZ Dynamics heeft de AxLectric ontwikkeld waarmee zowel bestaande als nieuwe bestelwagens in het meubel- en voedseltransport ook elektrisch kunnen worden gemaakt. XYZ Dynamics is hier voor genomineerd voor de KVK Innovatie Top 100.

Elektrische oplossing voor bestelwagens

De functionele oplossing van XYZ Dynamics is om meerdere redenen uniek. Het is een batterij-wisselsysteem (zoals ook in heftrucks wordt gebruikt). Hierdoor gaat geen operationele tijd verloren aan de batterij opladen. De wissel voert een operator met een vorkheftruck in vijf minuten uit.

Laden kan over een langere periode gebeuren, waardoor wagenparkeigenaren geen hoge investeringen in de infrastructuur hoeven te doen. Het batterij-wisselsysteem biedt het voordeel, dat de benodigde actieradius (180 kilometer op één enkele batterijlading, met een topsnelheid van 90 kilometer per uur) wel wordt gehaald.

Het batterij-wisselsysteem is ook uniek omdat het over een hoog vermogen beschikt, waardoor het tegelijkertijd zou kunnen fungeren als energieopslagmodule. De vervoerder hoeft niet te vrezen dat het laadvermogen afneemt, want het voertuig krijgt met deze ‘elektrische retrofit aandrijflijn’ juist een lager gewicht.