Groen staal komt er aan

Bij Hettich is de toekomstreis naar 'groen staal' al begonnen: in een pilotproject heeft de onderneming afgelopen zomer koudgewalste coils van Duitse makelij met een kleinere CO2-voetafdruk aangekocht voor onderdelen van zijn Sensys-scharnierserie.

Groen staal komt er aan

De eerste kwaliteitstests waren positief en dat is een bemoedigend resultaat voor Hettich. Op lange termijn is het de bedoeling om samen met klanten en partners niet alleen CO2-arme, maar zelfs CO2-neutrale producten te ontwikkelen en te produceren.

De eerste drie koudgewalste coils hebben een aanzienlijk kleinere CO2-voetafdruk dan conventioneel geproduceerd staal. Gedurende het hele productieproces is ruim 70 procent minder CO2 uitgestoten. In absolute cijfers betekent dit: slechts 630 kg/t CO2 ten opzichte van 2.190 kg/t. Alleen al met deze drie coils werd dus ongeveer 90 ton CO2 bespaard. Dit komt overeen met de jaarlijkse CO2-uitstoot van 50 auto's met een gemiddeld jaarkilometrage van 15.000 km per jaar.

In de gehele Hettich Group bedraagt het vermijdingspotentieel door het gebruik van het klimaatvriendelijkere materiaal meer dan 450.000 ton CO2 per jaar. Interne tests bewijzen dat het CO2-arme staal qua kwaliteit en verwerkbaarheid geenszins onderdoet voor het conventionele materiaal.