'Bauhaus& | Modern Textiel in Nederland'

TextielMuseum Bauhaus

Tijdens de nieuwe tentoonstelling  'Bauhaus& | Modern Textiel in Nederland' van het TextielMuseum kunnen geïnteresseerden zich in het kader van 100 jaar Bauhaus laten inspireren door de stroming. Vier kunstenaars presenteren er hun werk. 

Marijn van Kreij neemt het wandkleed dat Gunta Stölzl in 1928 maakte als uitgangspunt. Bij het natekenen van een dergelijk beeld ontstaan vanzelf verschillen, stelt hij. Koen Taselaar baseert zich op de geschiedenis van het Bauhaus van 1919 tot 1933. In zijn werk zie je de ontwikkeling van een experimenteel en uitbundig Bauhaus tot een periode die draait om architectuur en functionalisme.

Saskia Noor van Imhoff maakte de installatie #+38.00 en laat zich hiervoor inspireren door architectuur in de vorm van de Meisterhäuser van Walter Gropius uit 1925 en het Kaufmann House in Palm Springs van Richard Neutra uit 1946. Beeldend kunstenaar Krijn de Koning houdt zich in de oude wollenstoffenfabriek van het museum bezig met de vraag hoe architecturale ruimtes kunnen worden ervaren. 

Naast het werk van deze kunstenaars presenteert ook het TextielMuseum zelf een klassieker opnieuw. De glazendoek van Kitty van der Mijll Dekker uit 1935 wordt in het kader van de tentoonstelling opnieuw op de markt gebracht.  

foto: Campagnebeeld Bauhaus&. Collectie TextielMuseum: stof Otti Berger, Carré. Uitvoering: Storck Van Besouw (Goirle) voor Cassina, Milaan. Ontwerp: 1930 [1974]. Foto: KLUNDERBIE i.o.v. TextielMuseum.

textielmuseum.nl