Op de trein van de circulaire economie

Pure Nature matras van Röwa

 

De doorbraak van e-commerce plaatst retailers in het algemeen voor zware uitdagingen. Voor slaapcomfortspecialisten komt daar nog bij dat hun marges onder druk staan. De hogere grondstoffenprijzen waarmee fabrikanten moeten afrekenen, zorgen immers ook voor duurdere aankoopprijzen.  Maar de vele innovaties rond slaapkamertextiel voor matrassen, donsdekens, hoeslakens, kussenslopen, matrasbeschermers, hoofdkussens en matrastijken bieden hun de kans om de eindklant veel toegevoegde waarde te bieden. Nieuwe materialen, vernieuwende productiemethodes en een innovatieve aanpak en communicatie rond duurzaamheid zijn stuk voor stuk argumenten die de consumenten, die zich almaar ecologischer opstellen, kunnen overtuigen. 

 Nieuwe materialen

Diverse fabrikanten werken met nieuwe materialen die voor beter slaapcomfort kunnen zorgen. Zo is TENCEL® een 100% natuurlijke vezel van de Oostenrijkse groep Lenzing. Deze supervezel is gemaakt van puur natuurlijke houtcellulose, afkomstig van bomen uit Europese en Latijns-Amerikaanse bossen die een PEFC-certificaat hebben voor herbebossing. Deze vezel combineert de belangrijkste en meest gewilde eigenschappen van verschillende natuurlijke en synthetische vezels: zachtheid, sterkte, onderhoudsvriendelijkheid, koelte en warmte en vooral een uitstekende vochtabsorptie.  Gedurende het slapen geeft ons lichaam minimaal 0,4 liter transpiratievocht af, maar TENCEL® garandeert een droog slaapklimaat. TENCEL® absorbeert 70% meer water dan polyester en heeft ook een betere vochtspreiding dan katoen.

Lenzing investeerde het afgelopen jaar trouwens 70 miljoen euro in de uitbreiding van de productiecapaciteit en in de ontwikkeling van nieuwe vezels, zoals de Refibra-vezel die wordt gemaakt van hout en van katoenresten die overblijven bij de productie van katoenen kleding. Het is de eerste cellulosevezel die gebruik maakt van gerecycleerd materiaal. Lenzing springt hiermee ook op de trein van de circulaire economie. Andere fabrikanten verrichten volop onderzoek naar de kwaliteiten van onder meer biologische garens, bamboe en hennep. Ook het behandelen van garens met zilverionen die antibacterieel werken, zit tegenwoordig in de lift.

Advansa gebruikt dan weer speciale vulmaterialen voor hoofdkussens en dekbedden. Het bedrijf ontwikkelde ook het iX21 ‘slimme’ kussen dat een gepersonaliseerde slaapanalyse biedt. Op basis daarvan zijn ook advies op maat en zelfs coaching mogelijk. Bekaert Deslee en HeiQ ontwikkelden van hun kant innovatief bedtextiel via de ‘Adaptive’-technologie die passief textiel verandert in textiel dat dynamisch reageert op fluctuerende omgevingsfactoren zoals temperatuur en vochtigheidsgraad. Dat biedt de garantie op een hele nacht koel en droog slapen. De firma Vandyck, die al de garantie bood dat alle dons- en verenkussens diervriendelijk geproduceerd zijn, ontwikkelde dan weer hoofdkussens met een nieuwe Dacronvulling op basis van gerecycleerd PET-materiaal. De milieuvriendelijk geteelde katoenen tijken zijn voorzien van het GOTS-certificaat.  

Technische innovatie

Naast nieuwe materialen zorgen ook andere productieprocessen voor sterke vernieuwing in de slaapcomfortwereld. Zo ontwikkelde Bekaert-Deslee de revolutionaire breitechnologie, SmartSleeve®, met een driedimensionale structuur die een beschermlaag creëert met ventilerende, vochtregulerende en veerkrachtige werking. De techniek kan nog verrijkt worden met microcapsules en een waterdichte maar luchtdoorlatende film. Speciaal voor de vele mensen die last hebben van huisstofmijtallergie ontwikkelde het bedrijf ook een matrasbeschermer die actieve probiotica (Purotex) bevat. Deze volledig natuurlijke micro-organismen reduceren de kans op allergische reacties sterk. Door de lichaamswrijving tussen het lichaam en de matrasbeschermer barsten de microcapsules open. De probiotica nemen dan vocht op en het microklimaat in de matras wordt gedehydrateerd. Eens actief ‘consumeren’ deze probiotica de voedingsbodem (huidschilfers, zouten en andere organische stoffen) voor de huisstofmijten. Probiotica zouden ook hinderlijke geuren neutraliseren.

Cevilit ontwikkelde dan weer de waterdichte Climate Control 3-D Comfort matrasbeschermer. Deze nieuwe generatie matrasbeschermer is niet alleen een ondoordringbare barrière voor de huisstofmijt, maar zorgt dankzij de combinatie van een 3D-vezel en met badstof gelamineerd polyurethaan ook voor een zeer degelijke ventilatie. Andere fabrikanten werken ondertussen volop aan de ontwikkeling van hoogtechnologische stoffen waarin elektronica en sensoren zitten vervat. Die kunnen signalen die het lichaam tijdens de slaap uitzendt detecteren en zo mogelijk specifieke gezondheidsproblemen opsporen of in een zorgomgeving snel het verplegend personeel verwittigen.

Duurzame en ecologische innovatie

Fabrikanten zetten dus in op nieuwe materialen en andere productiemethodes maar focussen ook sterk op duurzaamheid. Traceerbaarheid en transparantie zijn voor hen een evidentie geworden. In navolging van wat Lenzing doet met Refibra, passen andere fabrikanten eveneens het cradle to cradle-principe toe met 100% recycleerbare producten. Zo lanceerde Veldeman begin 2018 een wereldprimeur met Resleep: een boxspring én matras die volledig recycleerbaar zijn. De tijk van de matras is gemaakt van PET-flessen en bestaat uit 100% polyester. Na gebruik van de matrashoes kan deze gesmolten worden zodat men er terug garen van kan maken. Het is daardoor voor het eerst mogelijk om een bed een tweede leven te geven door gewoon de onderdelen te recycleren. Advansa maakte van zijn kant een polyestervezel van gerecycleerde PET-flessen. Matrassenfabrikant Röwa ontwikkelde een doorstikte matrashoes met vulmaterialen die na gebruikname snel biologisch afbreekbaar is. Deze fabrikant heeft een samenwerking met het Eco-instituut in Keulen om producten permanent te evalueren en te verbeteren en ontwikkelde nu ook de Pure Nature matras. Deze matras, die eveneens volledig recycleerbaar is, behaalde het Cradle to Cradle silver-certificaat.

Certificaten

Veel fabrikanten maken hun zorg voor duurzaamheid duidelijk aan de hand van allerlei certificaten zoals het GOTS-certificaat (Global Organic Textile Standard), een standaard rond biologisch textiel waarvoor bij de productie geen schadelijke stoffen worden gebruikt. Donsdekenfabrikanten zweren van hun kant bij het RDS-label. Dat letterwoord staat voor Responsible Down Standard, een standaard die bedoeld is om te verzekeren dat het dons ende veren die in deze sector worden gebruikt, afkomstig zijn van dieren die niet nodeloos geleden hebben. Andere certificaten benadrukken ook de traceerbaarheid van grondstoffen en de recyclagemogelijkheden. Een aantal kleinere fabrikanten zoals het Nederlandse Yumeko zetten het feit dat ze vanuit hun missie verschillende duurzaamheidscertificaten hebben behaald, nadrukkelijk in de verf in hun communicatie en in hun strategie. Kortom, de innovatiewind die door de slaapcomfortsector waait kan de eindklant niet alleen een beter slaapcomfort bezorgen, maar ook het besef dat de producten die hij koopt het milieu geen schade toebrengen.

 Tekst: Pascal Mannekens 

Thema's
Lees ook
Geschillencommissie: duurzaamheid

Geschillencommissie: duurzaamheid

De onafhankelijke klachten- en geschillencommissie van het Convenant Duurzame Kleding en Textiel (CKT) heeft voor het eerst uitspraken gedaan aangaande bedrijven die zich niet aan de afspraken van het CKT hebben gehouden. Het Convenant Duurzame Kleding is in 2016 ondertekend en inmiddels zijn er ruim 90 merken bij aangesloten. Het doel van het Convenant...

Nieuwe samenwerkingen en initiatieven Ikea

Nieuwe samenwerkingen en initiatieven Ikea

Ikea kondigt nieuwe samenwerkingen, producten en initiatieven aan tijdens de Democratic Design Days in Zweden. Vooral op het gebied van duurzaamheid komt de woonwinkelketen met een groot aantal nieuwe ideeën op de proppen.  Zo heeft het bedrijf besloten om vanaf 2020 alleen nog maar gerecycled polyester te gebruiken voor textielproducten,...

Textirama Foundation voor innovaties in textiel

Textirama Foundation voor innovaties in textiel

Voormalig beursorganisator Textirama, bekend van de vorig jaar verkochte textielbeurzen Intirio en MoOD/Indigo, richt Textirama Foundation op. Met deze nieuwe stichting wil Textirama innovaties in de textielsector ondersteunen en het imago van de Belgische textielindustrie versterken. De organisatie zal een startkapitaal gaan leveren voor ideeën...